Frankrijk

De kaart van Frankrijk is uitgebracht in juli van 2020. Inderdaad, precies de tijd dat normaal gesproken de Tour de France zou zijn gestart. Geen toeval dus. En door de coronacrisis kreeg deze kaart veel aandacht, mede omdat de profs er een virtuele Tour De France op fietsen in de weekeinden waarin de Tour normaal gesproken zou zijn verreden. Nadat de profs hun ding hadden gedaan kwam deze kaart ook beschikbaar voor de rest van Zwiftend Nederland.

In Frankrijk kun je twee kanten op. Je kunt rustig genieten van relatief vlakke kilometers door het prachtige Franse landschap, maar je kunt ook afzien op de flanken van de enige echte Ventoux. Wat er verder allemaal te doen is, dat lees je hieronder.

Zwift Frankrijk Ventoux
Het Franse platteland, met in de verte de Ventoux.

De kaart van Frankrijk is erg uitgebreid en is met zo’n 50 kilometer aan vers asfalt (beide richtingen op, dus zo´n 100 kilometer in totaal) meteen ook de grootste kaart na Watopia. In die kilometers krijg je alles wat je van Frankrijk mag verwachten. Van een prachtige kustlijn, met vissersdorpjes, vuurtorens en de Mont-Saint-Michel, tot dus ook die ene kale berg, de Ventoux.

Langs de Franse kust en over het platteland

Opvallend genoeg is de kaart van Frankrijk grotendeels plat, op de Ventoux na natuurlijk. Grofweg bestaat de kaart uit een grote ronde met 2 varianten. Kies je voor een beetje klimwerk? Dan pak je de Petit-KOM mee in het zuiden. Liever vlak? Dan pak je de afslag naar een mooi slingerweggetje langs de rivier en wat weilanden. De afslag naar de Ventoux ligt bij de Petit-KOM. Wel even opletten, als je die afslag pakt vanuit het oosten zit je niet op het segment en verschijnt je klim dus niet op Strava en ook loopt er dan geen timer mee tot de top! De complete Ventoux-KOM begint in het westen vlak bij het dorpje.

Zwift Frankrijk Haven
Langs de haven, je ruikt de zee bijna.

Net als in een echte Tour de France-etappe zijn er relatief veel sprints en twee kleine kommetjes. Ideaal voor een clubwedstrijdje om even de krachten te meten. De 3 sprints zijn verspreid over de kaart en vind je terug in de dorpjes. Die dorpjes zijn – hoe Frans wil je het hebben – mooi versierd en het stikt er natuurlijk van de Franse vlaggen. Het woord chauvinisme is niet voor niets Frans. 😉

Zwift Frankrijk Dorpje
Een lekker Frans dorpje. Franse vlaggetjes, een matig wegdek, authentieker wordt het niet.

De kommetjes liggen vlak bij elkaar aan de zuidkant van de grote ronde. Er is een hele kleine KOM bij het aquaduct, 400 meter lang en slechts een stijgingspercentage van 3 procent van de noordkant of 5 procent vanaf het zuiden. Wie in Nederland een viaduct kan bedwingen, komt daar ook probleemloos boven. De Petit KOM is een stuk uitdagender met net geen 3 kilometer aan 4 procent. Dat kan nog best pittig uitpakken, afhankelijk van de vorm van de dag.

De Ventoux

Kies je er voor de Ventoux te bedwingen, dan liggen er ruim 1500 hoogtemeters op je te wachten. De volledige KOM begint vroeger dan je zou verwachten, namelijk vlak bij het dorpje aan de linkerkant van de kaart. Als je de hele berg wilt fietsen moet je daar dus ook beginnen. In totaal mag je ruim 20 kilometer klimmen met een gemiddelde van 8 procent. Het is een vrij stabiele klim, maar er zitten stukken bij waar je toch even tegen de 13 procent aan zit.

Zwift Ventoux Top Frankrijk
De bekende meteorologische toren bovenop de Ventoux. Daar rijd je even een rondje voordat je gaat genieten van de 15 minuten durende afdaling.

Maar, klimmer of niet, het is meer dan de moeite waard om de Ventoux minstens één keertje te bedwingen. Ze hebben bij Zwift alles uit de kast gehaald om hier een prachtig fietslandschap van te maken. Het landschap is bij vlagen prachtig en als je een beetje met de camerastandpunten speelt kun je hier veel ontdekken. En dat maakt de Zwift-versie van de Ventoux nét wat aantrekkelijker dan de echte berg.

Zwift Ventoux woeste rivier
Het uitzicht is bij vlagen echt fantastisch, je vergeet bijna dat je aan het afzien bent. Bijna…

Woeste rivieren, bloemenweides, kleine dorpjes, dit is de Ventoux zonder het desolate landschap. En natuurlijk zijn ook de iconische kilometerpaaltjes daar (na een eerste update in juli 2020), het monument van Tom Simpson (vlak voor de top) en het bekende weerstation op de top van de Ventoux.

Alle routes in Frankrijk

Casse-Pattes | 23 kilometer | 145 hoogtemeters

Het grote rondje Frankrijk. Ideaal voor een rustig ritje, maar als je wel even een paar keer aan wilt zetten. Dat kan bij de sprints of bij de kommetjes. Je pakt de Aquaduct-KOM en de Petit-KOM mee, dus genoeg kans om even kort te knallen. Liever tegen de klok in fietsen? Dan kies je de Roule Ma Poule route.

Douce France| 24 kilometer | 108 hoogtemeters

Wie zijn benen wil sparen kan bij Douce France de hoogtemeters lekker links laten liggen. Je rijdt hier een rondje tegen de klok in. Slingerend langs de rivier pak je de Aquaduct-KOM ook mee, maar dat mag geen naam hebben. Liever tegen de klok in fietsen? Dan kun je voor de R.G.V. route kiezen.

La Reine| 23 kilometer | 1182 hoogtemeters

Deze route is event-only. Na een relatief rustige start langs de rivier bedwing je eerst de Petit-KOM. Daarna wacht je de beklimming van de Ventoux tót Chalet Reynard. Daar eindigt het segment. Maar je kunt wel nog de resterende 6 kilometer naar de top zelf doorfietsen. Je bent er toch al bijna 😉

Petit Boucle| 61 kilometer | 433 hoogtemeters

Alle wegen van Frankrijk in beide richtingen, maar zonder de Ventoux. Lekker pittige rit, maar dan vooral door de lengte en niet door de hoogtemeters.

R.G.V.| 24 kilometer | 108 hoogtemeters

Je rijdt hier precies dezelfde route als bij Douce France, maar dan tegen de klok in. Handig voor een korte training.

Roule Ma Poule| 23 kilometer (+4) | 145 hoogtemeters (+107)

De Casse-Pattes route, maar dan tegen de klok in. Leuk voor de variatie en handig voor drie kwartier doortrappen.

Tire-Bouchon| 61 kilometer (+3) | 433 hoogtemeters (+107)

En weer een route die je misschien bekend voorkomt. Tire-Bouchon is niets meer dan de Petit Boucle, maar dan in de andere richting. Alle wegen van Frankrijk in beide richtingen, maar zonder de Ventoux.

Ven-Top| 21 kilometer | 1535 hoogtemeters

Daar is ‘ie dan, de Ventoux. Letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Frankrijk. Dit segment start op een andere plek dan je misschien zou verwachten, namelijk vlak bij de start in het dorpje. Sterkte alvast!

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!