Welke fietstrainer voor Zwift heb jij nodig?

Als je hebt besloten te gaan Zwiften begint de pret met het maken van een goede Zwift-opstelling. Die kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Voor een paar honderd euro heb je al een complete Zwift-opstelling. Speelt geld geen rol? Dan kun je (maar dan maak je het echt heel erg bont) met gemak vijf- tot tienduizend euro uitgeven aan een high-end fietstrainer, met alle accessoires en een top gaming-computer met tv. Weet jij al welk type fietstrainer je wilt hebben? Klik dan hieronder om meteen naar een handige tabel te gaan met alle fietstrainers van dat type. Wil je meer weten over de merken? Ook die vind je via het onderstaande menu. Vragen? Stel ze gerust in de reacties helemaal onderaan!

Wat is de beste fietstrainer voor Zwift?

Een complete opstelling voor Zwift, met alles erop en eraan heeft dus een flink prijskaartje. Wat het verschil is tussen die opstellingen, en wat iedere Zwift-opstelling ongeveer kost zet ik hieronder voor je op een rij. Van een Zwift-setup voor beginners tot een setup waar zelfs de profs jaloers op zullen zijn.

Er zijn een aantal merken die de markt domineren. Tacx en Wahoo zijn in Nederland het bekendst. Maar naast die twee kun je ook goede Zwift fietstrainers krijgen van Elite, Saris en nog enkele kleinere merken. Met name bij de Smart Bikes, de complete Zwift-fietsen zijn er meerdere kleine spelers. Zoals bij veel A-merken heeft iedere fietser zijn eigen voorkeur voor een merk fietstrainer. De fietstrainers van de grote merken zijn allemaal kwalitatief goed.

Fietstrainer voor zwift
Welke fietstrainer voor Zwift jij ook hebt, in Zwift bepaal je zelf hoe je eruit ziet.

De belangrijkste verschillen zitten hem in de extra’s. Zo kunnen sommige fietstrainers van Tacx een wegdek simuleren, heeft Wahoo een speciale voorwielsteun die je voorvork omhoog of naar beneden kan bewegen. En Saris heeft weer erg mooie rockerplates die je onder je fietstrainer kunt plaatsen voor een nog realistischere ervaring. En bij Elite hebben ze als enige een voorwielsteun waarmee je kunt sturen in Zwift. Staar je dus niet blind op een merk, maar kijk naar welke fietstrainer het beste bij je past en welke accessoires er mogelijk zijn met jouw fietstrainer.

Verschillen tussen wheel-on, direct drive en smart bikes

Welke type fietstrainer voor Zwift jij moet hebben is sterk afhankelijk van jouw wensen. Hoe realistisch wil je het hebben en wat is je budget? Dat zijn de twee belangrijkste punten om te bepalen welke fietstrainer voor Zwift jij moet hebben. Voor een kleiner budget kom je al snel uit bij een wheel-on fietstrainer. Mag het wat meer kosten? Dan is de direct drive fietstrainer een goede keuze. Speelt geld geen rol? Dan kun je kiezen voor een smart bike. Wat de verschillen zijn tussen deze soorten fietstrainers lees je hieronder.

Wheel-on fietstrainers

Zijn je eisen niet al te hoog, of wil je gewoon de goedkoopst mogelijke fietstrainer voor Zwift? Dan is een wheel-on fietstrainer een goede keuze. Bij dit type fietstrainer plaats je jouw fiets in zijn geheel op de fietstrainer. Je achterwiel staat dan op een metalen rol die weerstand biedt.

De Tacx Satori Smart is een wheel-on fietstrainer die prima is voor zowel beginnende als gevorderde Zwifters.

Bij de allergoedkoopste wheel-on fietstrainers moet je handmatig de weerstand instellen. Je bepaalt zelf dus hoe zwaar het wordt. Voordeel daarvan is dat je – als je absoluut niet van klimmen houdt of met een slechte conditie kampt – je dus zelfs de zwaarste bergen boven kunt komen. Nadeel is dat het dus niet zo realistisch is als een fietstrainer die zelf de weerstand aanpast. Je hebt bij deze eenvoudige wheel-on fietstrainers wel een snelheidssensor nodig om jouw snelheid aan Zwift door te geven. Anders heeft Zwift geen signaal waarmee ze je snelheid kunnen bepalen

Innsbruck Zwift - KOM -  wheel-on fietstrainer
Met een wheel-on fietstrainer heb je nog cadans- en snelheidssensoren nodig om jouw avatar in Zwift te kunnen laten bewegen.

De wat duurdere wheel-on fietstrainers kunnen wel zelf de weerstand aanpassen. Dat wordt een interactieve fietstrainer genoemd. Vaak zit er dan een ingebouwde snelheidssensor in, dus die hoef je niet los aan te schaffen als je die nog niet hebt. Dit type fietstrainer is wel wat duurder en de beste wheel-on fietstrainers komen al aardig in de buurt van de prijzen van de goedkopere direct-drive fietstrainers.

Zwift Innsbruck klim interactieve fietstrainer wheel-on
Met een interactieve wheel-on fietstrainer wordt de weerstand automatisch aangepast. Dat maakt het klimmen een stuk realistischer én leuker.

Een wheel-on fietstrainer is prima voor de beginnende fietser of als je alleen rustig wil rondfietsen en wilt genieten. Een goede wheel-on fietstrainer heb je al voor minder dan 200 euro. Heb je nog geen cadans- en snelheidssensoren? Dan kost je dat nog eens tussen de 40 en 70 euro. Dan ben je dus voor minder dan 300 euro klaar als je er vanuit gaat dat je al een fiets en een computer, smartphone of tablet hebt. De wheel-on fietstrainers die zelf de weerstand aan kunnen passen beginnen bij ongeveer 300 euro.

Een groot nadeel van de wheel-on fietstrainers is dat oudere modellen niet geschikt zijn voor fietsen met steekas. De modellen vanaf 2019 hebben vaak standaard de mogelijkheid om een steekas te gebruiken, maar ook niet altijd.

Alle wheel-on fietstrainers voor Zwift op een rij

FietstrainerStijgings-%VermogenPrijsAfwijking (+/-)
Tacx Flow10 %800 W€ 270x
Tacx Boost15 %1050 W€ 229x
Tacx Boost bundel met snelheidsmeter15 %1050 W€ 249x
Wahoo KICKR Snap15 %1100 W€ 3993 %
Elite Tuo10 %2050 W€ 4803 %
Saris M215 %1500 W€ 6205 %

Direct drive fietstrainers

Met een direct drive fietstrainer wordt Zwiften een heel stuk leuker en realistischer. Jouw fietstrainer past de weerstand die je ervaart automatisch aan aan het landschap, hoe steil de berg ook wordt. Gaat het bergop? Dan wordt het zwaarder. Bergaf? Dan houd je lekker je benen stil! Deze fietstrainers zijn goed voor de meer ervaren fietser die graag een pittige training af wil werken. Maar ook als je gewoon het meeste uit Zwift wilt halen en echt wilt afzien op Alpe du Zwift of de Ventoux is een direct drive fietstrainer voor Zwift een goede keuze.

Bij een direct drive fietstrainer, zoals deze Tacx Neo2t, hang je je fiets met de achterbrug op je fietstrainer. Je achterwiel heb je dus niet nodig. Een direct drive fietstrainer voor Zwift is essentieel als je echte wedstrijden wilt fietsen.

Bij een direct drive fietstrainer voor Zwift monteer je jouw fiets met de achterbrug op de fietstrainer. Je moet je achterwiel dus uit je fiets halen. Op de fietstrainer zit een cassette. Die moet je in veel gevallen nog los erbij kopen, maar je kunt hier hetzelfde type cassette op monteren als dat je op je fiets gebruikt. Monteren en demonteren gaat precies zoals je gewend bent met een cassettesleutel en een kettingzweep. Het voordeel van een direct drive fietstrainer is dat ze ook veel preciezer zijn

Zwift New York
Hoe beter jouw fietstrainer, hoe realistischer, en hoe meer jij van het uitzicht kunt genieten.

De goedkopere direct drive fietstrainers zijn niet veel duurder dan de beste wheel-on fietstrainers. Vanaf zo’n 450 euro heb je al een goede direct drive fietstrainer. Extra voordeel is dat je niet per se een snelheidssensor meer nodig hebt. Je fietstrainer meet zelf precies het wattage of vermogen dat jij trapt. Die waarde wordt dan doorgeven aan Zwift en de software zorgt er dan voor dat jouw avatar de goede snelheid rijdt.

De meeste direct drive fietstrainers zijn ook geschikt voor steekassen. Soms krijg je adapters of een passende as meegeleverd, soms moet je die nog apart aanschaffen. Dat kost je dan zo een paar tientjes en kan een relatief goedkope fietstrainer weer net wat duurder maken.

Een ander belangrijk detail om op te letten is of er een cassette wordt meegeleverd of niet. Bij Wahoo krijg je bij de topmodellen bijvoorbeeld een cassette meegeleverd. Dat scheelt je ook zo weer een paar tientjes.

De beste direct drive fietstrainers voor Zwift

Binnen deze categorie fietstrainers is er onderling wel wat verschil in prestaties. Dat verschil zit hem voor het grootste deel in wat het maximale stijgingspercentage is dat je fietstrainer kan simuleren. Dat varieert van zo’n 10 tot wel 25 procent. En hoe meer weerstand je fietstrainer kan bieden, hoe krachtiger de motor moet zijn en hoe duurder hij dus is. De goedkoopste direct drive fietstrainer is zo’n 550 euro. En dat is al best een smak geld. de duurste varianten, die ruim boven de 20 procent kunnen simuleren kosten met gemak meer dan 1100 euro.

Hoe hoger het stijgingspercentage in Zwift, hoe zwaarder het wordt. Betere direct drive fietstrainers kunnen een stijgingspercentage tot wel 25 procent simuleren.

Voor de beginnende wielrenner of de wat minder fanatieke fietser is die 10 procent meestal wel ruim genoeg. Wordt het steiler in Zwift? Dan wordt jouw snelheid gewoon iets verlaagd om het realistisch te houden. Je gaat dus niet sneller de berg op. Uiteindelijk moet je net zoveel totaal vermogen leveren om boven te komen als iemand met een veel krachtigere fietstrainer.

Sommige van de duurste fietstrainers, zoals de Tacx Neo, kunnen zelfs een wegdek simuleren. De fietstrainer trilt dan bijvoorbeeld als je over gravel rijdt. Zelfs de planken van een brug voel je alsof ze er echt zijn bij de Tacx Neo. Hieronder vind je een tabel met de belangrijkste eigenschappen van de verschillende direct drive fietstrainers. Je kunt zelf de tabel rangschikken naar de voor jou belangrijkste eigenschappen.

Alle direct drive fietstrainers voor Zwift op een rij

FietstrainerStijgings-%VermogenPrijsAfwijking (+/-)
Tacx Neo 2T25 %2200 W€ 1.2991 %
Tacx Neo 225 %2200 W€ 1.0991 %
Tacx Flux 2 | Bekijken bij Coolblue16 %2000 W€ 6792,5 %
Tacx Flux S | Bekijken bij Coolblue10 %1500 W€ 6193 %
Wahoo KICKR
v5 (2020)
20 %2200 W€ 9991 %
Wahoo KICKR Core16 %800 W€ 6992 %
Elite Direto XR-T24 %2300 W€ 7491,5 %
Elite Suito15 %1900 W€ 5492,5 %
Elite Turno10 %700 W€ 4354 %
Saris H320 %2000 W€ 9992 %

Voor de profs – Smart bikes

Ben je prof? Speelt geld geen rol? Of wil je gewoon het allerbeste en de meest realistische ervaring die je maar kunt krijgen? Dan is een smart bike misschien iets voor je. Diverse grote merken hebben inmiddels een eigen smart bike. En ook Zwift zelf zou volgens de geruchten aan een eigen smart bike werken.

Speelt geld geen rol en wil je de allerbeste fietstrainer voor Zwift? Met een smart bike haal je het beste van het beste in huis. Hier zie je de Tacx NEO Bike Smart.

Met een smart bike heb je niet eens meer een fiets nodig. De fietstrainer is al een complete fiets. Vaak zijn er al ventilatoren op gemonteerd, is er ruimte voor een tablet of monitor en kun je de fiets perfect afstellen. Smart bikes zijn nog relatief nieuw en daar is de prijs ook naar. Neem minstens 2000 euro mee als je er eentje in huis wil halen. En dat is dus nog zonder computer en andere benodigdheden.

Alle Smart bikes voor Zwift op een rij

Smart bikeStijgings-%VermogenPrijsAfwijking (+/-)
Tacx Neo Bike25 %2200 W€ 2.6001 %
WAHOO Kickr Bike20 %2200 W€ 3.3991 %
Stages SC325%2200 W€ 3.0781,5 %

De handigste fietstrainer accessoires

Om het trainen op je fietstrainer een stuk aangenamer te maken kun je jouw Zwift-opstelling aanvullen met een scala aan accessoires. De belangrijkste vind je in de tabel hieronder. Klik hier als je meer wilt weten over wat je aan de verschillende fietstrainer accessoires hebt voor jouw Zwift-opstelling.

AccessoireFunctieOmschrijvingPrijs
Bestron vloerventilatorVloerventilatorVloerventilator die in een vaste positie blaast. Mijn persoonlijke aanrader!€53
Wahoo Kickr HeadwindVloerventilator (interactief)Vloerventilator die afhankelijk van je snelheid harder of zachter blaast. Is met de bijbehorende app zelf in te stellen.€260
Elite Sterzo SmartVoorwielsteun (interactief)Voorwielsteun waarmee je kunt sturen binnen Zwift. Je kunt zelf je ideale lijn bepalen. Mijn persoonlijke aanrader!€89
Wahoo KICKR ClimbVoorwielsteun (interactief)Voorwielsteun die je voorvork omhoog of naar beneden kan laten gaan afhakelijk van het stijgingspercentage.€520
Elite Sterzo (niet smart)VoorwielsteunVoorwielsteun waarmee je je stuur kunt draaien. Geeft geen informatie door aan Zwift.€40
Tacx stuurhouder tabletStuurhouder voor tabletStuurhouder die je op je stuur vast kunt zetten en waar je je tablet of smartphone op vast kunt zetten.€40

Welke merken fietstrainers moet je hebben?

Er is geen goed of fout antwoord op de bovenstaande vraag. Alle bekende merken zijn goed en hebben hun voor- en nadelen. Hieronder lees je per merk iets meer over de geschiedenis en waarin ze zich van andere fietstrainer merken onderscheiden.

Tacx fietstrainers voor Zwift

In Nederland is Tacx een van de meest bekende merken fietstrainers. Tacx maakt al erg lang fietstrainers, al ruim voordat Zwift bestond. Ook waren zij heel snel met het bedenken en maken van de eerste interactieve fietstrainers. Dat was toen nog met hun eigen software. Die hebben ze nog steeds, maar ze hebben Zwift al jaren geleden omarmd.

De Tacx Neo is trouwens de enige fietstrainer die een wegdek kan simuleren. Hebben ze toch mooi bedacht! Leuk weetje; Tacx is een Nederlands merk en de fietstrainers worden ontworpen en gemaakt in Eindhoven.

Wahoo fietstrainers voor Zwift

Wahoo is in een paar jaar uitgegroeid tot een grote speler op de fietstrainermarkt. Ze maken kwalitatief erg goede fietstrainers, maar leuker is dat ze bij Wahoo gek zijn van gadgets die het Zwiften nog realistischer maken.

Zij hebben als enige een interactieve ventilator, de Wahoo KICKR Headwind en de unieke KICKR Climb, een apparaat waar je je voorvork in vastzet die je vork verticaal laat bewegen. Een betere simulatie van een helling is er simpelweg niet. Wie weet waar ze de komende jaren nog mee komen? Bij de Wahoo KICKR Power Trainer krijg je al een 11-speed cassette meegeleverd, dat scheelt weer in de kosten.

In 2020 is er een nieuwe versie van de Wahoo KICKR uitgekomen. Deze is maar nét iets beter specificaties dan zijn voorganger. Hij is iets nauwkeuriger en heeft een beter om hem te verplaatsen. Grootste verbetering is dat de instelbare voetjes je Wahoo KICKR 5% naar beide kanten kan laten hellen. Een soort ingebouwde Rockerplate dus. De Tacx Neo geeft je trouwens ook wel speling, maar die beperkt zich tot een procent of twee.

Elite fietstrainers voor Zwift

De fietstrainers van Elite worden de laatste jaren steeds populairder. Naast fietstrainers maakt Elite ook dingen als bidons, bidonhouders en andere fietsaccessoires. De fietstrainers waren toen ze in opkomst kwam voor Elite slechts een van de vele takken van sport. Maar daar is met de Elite Direto XR- wel verandering in gekomen. Deze staat qua prestaties gelijk aan de topmodellen van Tacx en Wahoo. En om het je makkelijk te maken hebben ze er alvast een 11-speed cassette op gemonteerd. Kun je echt meteen na het uitpakken aan de slag.

En bij Elite zijn ze ook niet vies van vernieuwing. Als eerste fabrikant van fietstrainers voor Zwift kwamen ze in de zomer van 2020 met de Elite Sterzo Smart, een voorwielsteun waarmee je écht kunt sturen in Zwift. En omdat ze exclusiviteit hebben bedongen bij Zwift kan het best wel even duren voor andere fabrikanten een soortgelijk accessoire kunnen en mogen leveren.

De keuze is bij Elite niet razendgroot, maar daarmee wel heerlijk overzichtelijk. De Elite Direto is al jaren het topmodel, maar let wel op welke je koopt. De Direto XR is de allernieuwste en met afstand de beste. De Direto X en de reguliere Direto zijn het en der nog wel te krijgen, maar de prestaties van die oude modellen verbleken bij de Elite Direto XR.

Saris fietstrainers voor Zwift

Saris is een merk dat al een flink aantal jaar fietstrainers maakt. Misschien is Saris nog nieuw voor je, maar misschien dat je het merk CycleOps wel kent. CycleOps was een los merk dat vooral in de VS erg bekend was. Maar een paar jaar geleden is CycleOps volledig opgegaan in Saris. Alle fietstrainers, ook de wat oudere CycleOps-modellen, krijgen tegenwoordig de Saris-stempel.

Ook Saris heeft natuurlijk keuze tussen fietstrainers voor beginners en trainers voor gevorderden, met het bijbehorende prijskaartje. Waar Saris zich vooral mee onderscheid is de Rockerplate. Dit unieke item wordt inmiddels gekopieerd door sommige anderen, maar Saris was de eerste met het idee. Een rockerplate is een apart platform waar je je fiets mét fietstrainer op monteert. De rockerplate kan flink op en neer schudden en daarmee wordt het fietsen een stuk realistischer en comfortabeler. Erg leuk, maar … rockerplates zijn erg duur. Voor minder dan 500 euro kun je er geen krijgen.

Nog realistischer? Extra’s voor jouw Zwift-setup!

Naast de fiets en een goede fietstrainer voor Zwift kun je jouw Zwift-setup verder uitbreiden met handige en leuke extra’s. Een ventilator is bijvoorbeeld eigenlijk onmisbaar. Wat je naast die broodnodige verkoeling verder nodig hebt lees je bij de uitgebreide Zwift-opstelling.

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!