Zwift wedstrijden

Naast alle trainingen, workouts en social rides biedt Zwift ook steeds meer ruimte voor wedstrijden. Sterker nog, in 2020 wordt zelfs het eerste officiële UCI WK Zwift verreden!

Elke dag zijn er wedstrijden op Zwift. En het mooie is dat die er zijn voor renners van elk niveau. Je vindt alle wedstrijden terug tussen de Zwift Events. Als iets een wedstrijd is, dan staat dat er duidelijk bij vermeld. Je kunt je dus, ongeacht je niveau, voor elke wedstrijd inschrijven. Maar denk nu niet dat jij wel even met alle eer kunt strijken door je als semi-prof voor alle beginnerswedstrijden in te schrijven. Presteer jij te goed voor de klasse waarin je fietst? Dan word je gewoon uit de uitslag geschrapt. Eind goed, al goed!

Zwift wedstrijden
Sinds 2020 worden er zelfs echte UCI-wedstrijden georganiseerd op Zwift.

Maar… voor de topklasse is er achteraf nog wel eens discussie over de legitimiteit van de winnaar. Want ja, digitale doping komt helaas ook voor en is moeilijk te controleren. Gelukkig weet de Zwift gemeenschap de zondaars er vrij goed uit te lichten. Maar dat doen ze niet alleen, daarvoor maakt een groot deel van de fanatiekere Zwifters gebruik van Zwift Power.

Wedstrijden en Zwift Power

Een van de manieren waarmee de zondaars worden geweerd is Zwift Power. Dit is een website die niet van Zwift zelf is, maar waar ze wel mee samenwerken. Voor veel wedstrijden is het gebruik van Zwift Power verplicht. Om er gebruik van te kunnen maken moet je eerst een profiel aanmaken bij Zwift Power. Daarna moet je dat profiel weer koppelen aan Zwift. Dat koppelen gaat op dezelfde manier als het koppelen van Zwift aan Strava.

Zwift Academy

Als je jouw profiel gekoppeld hebt, verschijnt jouw resultaat bij alle Zwift Events waar je aan mee doet. Dus niet alleen de wedstrijden. Deze uitslag wordt door vrijwel alle Zwifters gezien als de officiële uitslag. Heb je geen Zwift Power? Dan telt jouw resultaat dus ook niet mee. Maar dit is dus alleen van belang als je ‘voor het echie’ wedstrijden wil gaan rijden op Zwift.

Zwift Academy – Word prof met Zwift

Een van de unieke dingen aan Zwift is dat je er tegenwoordig zelfs professioneel wielrenner mee kunt worden. Doe je mee met de Zwift Academy, dan kun je een plekje winnen bij een echte profploeg. De Zwift Academy wordt een keer per jaar georganiseerd, tegen het einde van het jaar. Het leuke is dat de Zwift Academy voor elke Zwifter toegankelijk is. Je kunt je gewoon via de Zwift Events aanmelden voor de trainingen.

Zwift Academy
Denk niet dat je zomaar even een Zwift wedstrijd wint. De laatste paar minuten van een wedstrijd trappen de winnaars meer dan 500 watt, met een piek van 800 of meer!

De wielrenners die daar het beste presteren mogen na de serie workouts meedoen aan wedstrijden op Zwift. De winnaars daarvan nemen het weer op tegen elkaar in het echte leven. Bij de vrouwen zijn er de afgelopen jaren diverse rensters doorgebroken dankzij Zwift. Dus denk je dat je talent hebt? Houd Zwifter.nl in de gaten en je weet precies wanneer er weer een nieuwe Zwift Academy van start gaat.

Professionele Zwift wedstrijden

Naast de reguliere Zwift wedstrijden en Zwift Academy heeft Zwift vanaf 2020 ook echte wedstrijden. Samen met de UCI gaat Zwift wedstrijden organiseren met een serieuze prijzenpot. Even een middagje Zwiften kan je dan dus geld gaan opleveren.

Zwift wedstrijden start
Denk niet dat iedereen pas begint met trappen als de teller op nul staat voor de start. De meeste fanatieke Zwifters trappen juist op volle kracht om meteen een gat te slaan.

Een van de eerste grote wedstrijden die Zwift samen met de UCI organiseert is het WK Zwift. Volgend jaar zal er een wereldkampioen Zwift gekroond worden. En ja, iedereen kan aan dit WK meedoen. Dus wie weet fiets jij volgend jaar wel met de regenboogtrui in Zwift.

Wist je trouwens dat er al een paar jaar nationale kampioenschappen Zwift worden georganiseerd? Ook in Nederland wordt al sinds 2017 een echt NK Zwift verreden. Meestal vindt het NK plaats ergens eind februari. Heb je wel zin in een serie uitdagende wedstrijden, en denk je dat je kans maakt? Op de site van de KNWU kun je zelf zien waar je aan moet voldoen en hoe jij mee kan doen.

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!