Jouw Zwift-opstelling
Als je eenmaal hebt besloten dat je gaat beginnen met Zwift moet je nog jouw Zwift-opstelling samenstellen. Naast de fietstrainer en je fiets heb je nog een aantal items waarmee je het fietsen een stuk aangenamer of leuker maakt. Sommige van die onderdelen, zoals een ventilator, zijn eigenlijk essentieel voor jouw perfecte Zwift-opstelling.
Maar er zijn ook gadgets waar je bijvoorbeeld je voorwiel verticaal mee kan laten bewegen. Bergop of bergaf hel je dus echt achterover of iets voorover. Maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.
Een verkoelende ventilator
Wie al wel eens binnen heeft getraind weet dat dat al heel snel heel erg warm wordt. Naast dat het zweet letterlijk van je af druipt, kan dit ook erg oncomfortabel zijn. Als je flink gezweet hebt en nog even uit wilt fietsen koel je namelijk snel af. En dan is het al snel juist weer te koud en niet prettig meer.
Een ventilator zorgt ervoor dat het zweet niet te veel opbouwt. Door die constante wind verdampt het zweet beter. Je lichaam blijft dan beter op temperatuur. Houd je even je benen stil? Dan koel je minder snel af omdat je wielershirt niet doorweekt is. Wist je dat als jouw lichaamstemperatuur te hoog wordt jouw prestaties daar onder te lijden hebben? Een ventilator is daarom eigenlijk onmisbaar als je in huis gaat Zwiften. Zelf heb ik een relatief goedkope, maar erg effectieve Bestron ventilator. Met een afstandbedienbaar stopcontact erbij kan ik hem aan- en uitschakelen wanneer ik wil.
Wil je niets dan het beste voor jouw Zwift-opstelling? Dan is de Wahoo Kickr Headwind echt iets voor je. Dit is de enige interactieve ventilator die speciaal voor fietstrainers is gemaakt. Net als dat je fietstrainer zich aanpast aan het landschap, past de Wahoo Kickr Headwind zich aan aan je snelheid. Fiets je langzaam, dan blaast hij minder hard dan wanneer je bergaf fietst! Je kunt hem gelukkig altijd nog zelf bedienen zodat je tijdens een wedstrijd of op Alpe du Zwift omhoog volle bak de ventilator kunt laten draaien.
Handdoeken en zakdoeken
Een open deur, maar ik noem hem toch even: de handdoek. Ondanks de ventilator zul je zweten. En dan is het wel fijn om overtollig zweet ook weg te kunnen vegen van je gezicht. Daarnaast kun je een handdoek ook goed gebruiken om te voorkomen dat je zweet druipt op je stuur en stuurpen.
Gelukkig is dat dus makkelijk op te lossen met die handdoek over het stuur. Ook heb je speciale zweetdoeken die je tussen je stuur en je zadel kunt spannen. Maar die moet je dan weer los kopen, en een handdoek heb je thuis al liggen.
Naast je handdoek kan het ook fijn zijn wat zakdoekjes of een wc-rol klaar te leggen. Op de weg kun je naar hartenlust je volgelopen neus legen op het wegdek. Maar om dat nu ook in je huiskamer of pain cave te doen?
Meer data? Meer sensoren!
Wie meer wil weten over zijn prestaties kan voor bijna alles wel een aparte sensor krijgen. Veel fanatiekere fietsers hebben tegenwoordig al wel een snelheids- en cadanssensor. En ook een hartslagsensor zie je veel terug. Deze drie sensoren samen geven al een heel goed beeld van de intensiteit van jouw inspanning. Bovendien zijn sommige sensoren essentieel als je bepaalde Zwift Workouts of Training Plans af wilt werken.
Een powermeter wordt ook steeds populairder, mede omdat ze steeds goedkoper worden. Met een powermeter wordt jouw wattage heel precies gemeten. Vooral als je een wheel-on fietstrainer hebt geeft een powermeter een stuk preciezer weer hoe hard je eigenlijk trapt.
Op de meeste direct drive fietstrainers zit er in het apparaat zelf al een powermeter ingebakken. Daarmee krijg je een nog preciezere meting. Jouw prestaties op Zwift komen dan uiteindelijk het beste overeen met jouw prestaties op de weg of in het bos.
Train in stilte met een fietstrainermat
Een fietstrainermat lijkt in eerste instantie overbodig voor jouw Zwift-opstelling. Maar dat is hij zeker niet. Een fietstrainer maakt namelijk altijd geluid en is vaak ook behoorlijk zwaar. Al is je huis niet erg gehorig, dikke kans dat anderen zonder fietstrainermat behoorlijk goed kunnen horen dat jij aan het Zwiften bent.
Zelfs de allerstilste fietstrainers kunnen onverwacht hard doordreunen. Bij jou in je Zwift Cave is het dan best stil, maar in ruimtes naast, en vooral onder je, kan het irritant brommen.
Met een fietstrainermat voorkom je dat allemaal. Een goede mat absorbeert het overgrote deel van de trillingen. Daarnaast vangt een trainermat ook je zweet op. Erg handig als je geen zweetvlekken wilt zien op je mooie eikenhouten vloer.
Als het mee valt met de gehorigheid kun je ook een yogamat gebruiken. Maar ook fitnessmatten zijn effectief om geluid te dempen en zweet van je vloer te houden.
Maak je Zwift-opstelling compleet met je smartphone
Je smartphone is een erg handig tweede beeldscherm en controller voor Zwift. Met de Zwift Companion App kun je namelijk Zwift op een praktische manier bedienen. Maar je kunt nog veel meer met de Zwift Companion App. Maak bijvoorbeeld een Meetup met je vrienden of meld je aan voor een van de vele groepsritten die er dagelijks zijn.
Maar je smartphone is ook erg handig om muziek te streamen, voor net dat beetje extra motivatie. En Netflix op de achtergrond kan natuurlijk ook geen kwaad…