Zwift Training Plans en Workouts

Zwift is niet alleen een erg leuke manier om op de fietstrainer bezig te zijn. Wie altijd beter wil worden, of graag gestructureerd naar een bepaalde uitdaging toe wil werken, wordt op zijn wenken bediend.

Zwift heeft namelijk uitgebreide Training Plans én Workouts voor je. Het verschil tussen die twee is dat een Zwift Workout een vrij strikte training is. Met een Training Plan werk je naar een bepaald doel toe en ben je vrijer in het indelen van je ritten.

Zwift Workouts
Bij de workouts kun je kiezen voor een serie trainingen. Heb je maar beperkt de tijd? Kies dan een korte en krachtige training, zoals de populaire Jon’s Mix.

Zowel de Zwift Training Plans als de Zwift Workouts zijn ideaal om je voor te bereiden op een sportieve uitdaging. Fiets je bijvoorbeeld binnenkort je eerste tijdrit? Zwift helpt je met een aangepast trainingsschema. Of ga je in de zomer eindelijk je langgekoesterde wens vervullen om La Marmotte te fietsen? Ook daar heeft Zwift een geschikt trainingsprogramma voor.

Maar de Training Plans en Workouts zijn ook erg geschikt om een stok achter de deur te hebben. Ideaal om er voor te zorgen dat je de winter een beetje gemotiveerd blijft doorfietsen. En daar pluk je in het voorjaar weer de vruchten van. Kun je jouw vrienden op de eerste serieuze klim van het jaar ver achter je laten…

Het verschil tussen Zwift Workouts en Zwift Training Plans

Het verschil tussen de Workouts en de Training Plans is eigenlijk niet zo groot. Globaal zou je kunnen zeggen dat een Zwift Workout een algemene training is. Je traint dan wel voor een doel, maar dat doel is meestal vrij algemeen.

Je moet ook zelf bijhouden waar je bent als je een serie Workouts doet. Dat heeft ook zo zijn voordelen. Je kunt ook alleen je favoriete Workout uit een bepaalde serie fietsen. Sommige Workouts bestaan uit meerdere trainingen verspreid over een week of iets langer. Maar je kunt ook kiezen voor een eenmalige Workout. Een van de populairste Workouts is Jon’s Mix. Daar heb je de keuze uit een training van een half uur of een training van bijna een uur. Ideaal als je even ’s avonds een rondje wilt Zwiften.

Zwift Workouts en Training Plans
Met de langste workout van Jon’s Mix ben je een uurtje zoet.

Bij de Zwift Training Plans ga je veel doelgerichter aan de slag. Dit zijn echte trainingsprogramma’s die door professionals zijn ontworpen. Het zijn dus niet zomaar even wat losse trainingen. Extra voordeel ten opzichte van de Workouts is dat de Training plans flexibel zijn. Je kunt zelf bepalen in hoeveel weken je het trainingsprogramma af wilt werken. Daarnaast hoef je ook niet op een vaste dag te Zwiften. En is het een keer te mooi weer om binnen te blijven? Dan kun je je training gewoon buiten afwerken en vink je later af dat je hem hebt voltooid.

Klaar met je training of workout? Dan krijg je een handig verslag van je rit.

De Training Plans zijn vooral handig als je ook wel eens niet op je fietstrainer kruipt. Een middagje krachttraining in de sportschool? Dan vink je je training van die dag gewoon af.

Hoe zwaar is een Zwift Workout of Training Plan?

Het fijne aan alle Zwift Workouts en Zwift Training Plans is dat ze automatisch aangepast zijn aan jouw niveau. Zwift berekent namelijk continu hoe goed je bent. Die waarde wordt FTP genoemd. Hoe hoger je FTP, hoe ‘beter’ je bent. FTP staat voor Functional Threshold Power. Dat is het maximale vermogen dat je twintig minuten lang kan trappen. Omdat Zwift dit continu meet, krijg je elke keer dat je jouw FTP verbetert dat aan het einde van de rit horen. Daar hoef je dus zelf niet op te letten.

FTP wattage in Zwift
Het wattage dat je moet trappen is gebaseerd op jouw FTP. Waar ik hier 505 watt moet leveren, kan het zijn dat jij in precies dezelfde training 600 watt of 400 watt moet trappen.

Nog beter en veel preciezer zijn de speciale FTP-testen in Zwift. Dat zijn hele specifieke Workouts die er op gericht zijn het maximale uit jezelf te halen. Er zijn diverse FTP-testen waar je uit kunt kiezen. De FTP-waarde wordt trouwens ook gebruikt voor de indelingen bij de wedstrijden op Zwift. Ook kun je jouw FTP gebruiken om in te schatten bij welke categorie jij je kunt aansluiten bij een Zwift Event.

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!