Menu Sluiten

Hoe werkt Zwift?

Zwift is de leukste manier om op je fietstrainer interactief bezig te zijn. Fietsen op de fietstrainer was tot een paar jaar geleden alleen iets voor de echte profs. Het urenlang rondstoempen op je racefiets met niets anders dan zicht op een blinde muur, of met een beetje geluk een raam. Maar toen kwam Zwift.

Interactief op de fietstrainer

Met Zwift zit je nog steeds op een fietstrainer, maar je fietst in een virtuele wereld die constant verandert. Je verbindt je fietstrainer met je computer, smartphone of tablet en je kunt gaan! Fiets je op je computer bergop? Dan past jouw fietstrainer zich aan en trap je ook daadwerkelijk zwaarder.

Dat maakt het fietsen niet alleen zwaarder, maar vooral veel realistischer. Een berg van zeventien procent beklimmen? Dan voelt dan ook echt zo aan! Sommige fietstrainers kunnen zelfs het wegdek simuleren. Dan voelt een houten brug ook echt aan als een houten brug onder je wielen.

Beginnen met Zwift
Net als Froome op je bovenbuis liggend afdalen? In Zwift kan het lekker veilig.

Je kunt zelfs gebruik maken van de slipstream van je voorliggers. Fiets je dicht genoeg tegen hun achterwiel aan? Of fiets je midden in een groep? Dan hoef je minder hard te trappen om dezelfde snelheid te houden. Handig als je geen goede dag hebt, of even uit wilt rusten voor je die beslissende ontsnapping plaatst. Of ben jij een bikkel die juist het harde werk doet en de hele dag op kop kan fietsen? Dat zullen je mede-Zwifters vast weten te waarderen. Maar Zwift is nog veel meer dan interactief fietsen. 

Met Zwift kun je trainingen plannen, wedstrijden fietsen, social rides rijden en nog veel meer. En bij Zwift zitten ze niet stil. Ze ontwikkelen constant nieuwe features. Ook worden de werelden regelmatig uitgebreid en voegen ze nieuwe werelden toe.

Dankzij een samenwerking met de internationale wielerbond, de UCI, fiets je bijvoorbeeld al in de maand voor het WK wielrennen zelf het échte WK-parcours. Dan kun je dus vanuit je huiskamer zelf ervaren wat de moeilijke punten zijn en waar de beslissende demarrage misschien wel geplaatst zal worden. Nog leuker is dat Zwift samen met de UCI in 2020 zelfs het eerste officiële WK Zwift organiseert.

Beginnersgids Zwift

Maar denk niet dat Zwift er is voor de profrenners. Nee, Zwift is geschikt voor iedere fietser. Of je nu fanatiek wielrenner bent, een casual mountainbiker, of dat je na een blessure op een leuke manier weer fit wil worden. Maar om Zwift te kunnen beginnen heb je natuurlijk wel wat zaken nodig. Geen idee wat jij allemaal moet hebben om te beginnen? Geen probleem. Ik zet alles voor je op een rijtje in dé Nederlandse Zwift handleiding voor beginners. In deze beginnersgids lees je wat je allemaal nodig hebt om te kunnen Zwiften.

Maar ik vertel je ook hoe Zwift werkt en hoe je Zwift kunt downloaden en installeren. En natuurlijk zet ik ook voor je op een rij welke fietstrainers voor Zwift geschikt zijn. En wil je weten welke computers, tablets of smartphones je kunt gebruiken voor Zwift? Ook dat zet ik voor je uiteen.

Je hoeft nooit meer alleen te fietsen. Start met Zwift en voor je het weet fiets je samen met honderden of duizenden anderen.

En wist je dat er inmiddels een flink aantal leuke gadgets te krijgen is om jouw Zwift-ervaring nog comfortabeler of realistischer te maken?

Handige en leuke extra’s en gadgets

Naast een fiets, fietstrainer en een computer heb je namelijk nog een heel scala aan noodzakelijke en minder noodzakelijke extra’s. Ventilatoren voor verkoeling en fietstrainermatten voor wat geluidsdemping en als vochtvanger zijn eigenlijk essentieel. Maar er zijn ook gadgets die je eigenlijk zou kunnen beschouwen als ‘overbodige luxe’. Dat neemt niet weg dat sommige van die gadgets wel heel erg leuk zijn. Met de Wahoo Kickr Climb kun je bijvoorbeeld je voorvork op en neer laten bewegen zodat je positie op de fiets ook klopt met het landschap waarin je fietst.

Fiets je al op Zwift en wil je er meer uit halen? Dat kan, lees alles over de levels, handige tips en onmisbare hacks die je kunt gebruiken. Daarmee kun je jouw ritten nog leuker maken.

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!

18 reacties

  1. Ruud

    Ik rijd sinds de AGR van vorig jaar op BKool. Vooral de gefilmde beelden maken het rijden behoorlijk realistisch. Maar op Zwift wordt meer georganiseerd dus toch weer eens uitproberen.
    Het valt me op dat helling zeer klein in beeld zijn, rechtsbovenin. Kun je dit zelf veranderen in beeld?
    Daarnaast is niet te zien hoe lang een helling duurt en is niet te zien wat er aankomt en over welke afstand. Of mis ik mogelijkheden?
    Zou Zwift een stuk aantrekkelijker maken want op BKool is dat echt goed aangegeven.

  2. Stephan

    Hallo…

    Ik heb de tacx flux 2 met zwift..
    Mijn weerstand past zich niet aan aan het parcours.. De weerstand is eigenlijks steeds hetzelfde…
    Enig idee hoe dat kan?

    • olle

      Hoi Stephan,

      Dit kan ene aantal oorzaken hebben. Allereerst is het belangrijk om te zorgen dat je de laatste firmware hebt geïnstalleerd op je flux én dat je de nieuwste versie van Zwift hebt draaien. Als dar zou is zou je even bij je instellingen voor trainer difficulty kunnen kijken. Als je daar een percentage van lager dan een procent of 10 hebt ingesteld voel je de verschillen amper of helemaal niet. Ik raad aan je difficulty minstens op 35 procent te zetten. Zelf heb ik hem op 70 procent staan. Als dat het probleem niet is, laat het weten, misschien kan ik je dan alsnog verder helpen.
      ^Olle

  3. walter

    Hallo Mr. Zwifter,
    sinds kort een Wahoo Kickr V5 icm Wahoo kickr climb.
    Nu heb ik verbinding met de V5 en alleen heb ik het idee dat er iets niet goed staat bij mijn instellingen bij Zwift.
    De Climb gaat niet automatisch omhoog of omlaag (handbediend wel), lampje op controleblok netjes op unlocked, connectie met V5 klopt ook (wachten tot witte lampjes knipperen)
    Wat doe ik fout en of moet ik juist instellen.
    Graag wat hulp als dat lukt.

    • olle

      Hoi Walter,

      Het enige dat je zou kunnen proberen is om alles opnieuw met Zwift te verbinden. Dus verbinding verbreken en opnieuw instellen. Als dat het niet verhelpt kan ik je helaas niet verder helpen. Neem dan contact op met Wahoo of Zwift.
      ^Olle

  4. John de Roo

    Hallo,

    Ben nieuw op zwift en zoek een handleiding in NL. Heb ook een vraag bij RGT kan je de slope wijzigen, naar 75% of minder. Is dit ook mogelijk bij Zwift, heb vernomen van wel maar zou niet weten waar ik dit kan doen.

    • olle

      Hoi John,

      Welkom! Je kunt op Zwifter.nl hopelijk alle antwoorden vinden op je vragen. Je kunt in Zwifter de moeilijkheid ook zelf instellen. Dat kan bij ‘Trainer difficulty’ bij je instellingen. Bij Zwift hebben ze er een handig filmpje voor gemaakt.
      Je kunt dan dezelfde settings kiezen als je bij RGT hebt, dat komt namelijk aardig overeen.
      ^Olle

  5. John

    Fijn dat Zwifter.nl er is wat ik vind geen duidelijke handleiding.

    Ik mis een knop met “settings” waar ik gemaakte instellingen zoals gewicht e.d. kan aanpassen, is die er wel?

    En als ik nu toch aan het vragen ben 😉 ik heb gisteren trainingen van fondo in Zwift gekoppeld dat ging goed, heb een training opgestart maar die bleek te zwaar voor mijn niveau, kun je de zwaarte van een training tijdens de training aanpassen? Thx John

    • olle

      Hoi John,
      Om je gewicht aan te passen moet je op de website van Zwift inloggen bij je profiel. Je kunt dan via deze link: https://www.zwift.com/eu/settings/profile je instellingen wijzigen, waaronder je gewicht.
      En het antwoord op je tweede vraag: Aan de linkerkant van je scherm zie je onderaan het programma van je workout of training een paar pijtltjes staan met “100%” ertussen. Dat getal geeft aan hoe zwaar de training is. Het hangt er een beetje vanaf met welk apparaat jij Zwift hoe je dit aan kan passen. Dat kan bijvoorbeeld in de Zwift Companion App door op de pijltjes naar boven of beneden te drukken in de blauwe balk onderin. Op een computer kun je met de muis op een van de twee kleine pijltjes klikken. Maar makkelijker is het om op je toetsenbord even op de pijl omhoog te tikken. Dan verschijnt dezelfde balk als in de companion app. Daarin staan ook weer twee pijltjes, een omhoog en een naar beneden. Die zijn een stuk groter om aan te klikken. Je kunt trouwens maar maximaal 10 procent zwaarder of lichter trainen dan gepland.
      Hier wat screenshots die het hopelijk wat verduidelijken.
      Workout zwaarder of lichter
      Workout zwaarder of lichter 2

    • olle

      Hey Jeroen,

      Welkom! Je kunt bij Zwift doen wat jij zelf wilt. Ik kan aanraden een paar routes te rijden zodat je de verschillende werelden wat beter leert kennen. Een aanrader voor een beginner is de Tour of Watopia. Die start toevallig op 8 maart. Daarmee leer je de grootste wereld kennen én tijdens de groepsritten van de Tour of Watopia krijg je dubbele XP. Wel zo handig. 🙂
      Je kunt je in het opstartscherm (waar je ook een wereld kunt kiezen) aanmelden. Je kunt dan bij ‘events’ de groepsritten zien en je ervoor aanmelden.
      Heb je geen zin in een groepsrit? Dan kun je zoals ik al aangaf zelf routes kiezen in het opstartscherm. Je ziet daar altijd de afstand en het aantal hoogtemeters, dus je kunt aan de hand van de vorm van de dag kiezen waar je zin in hebt. Op Zwifter vind je bij de werelden voor alle routes een korte Nederlandse beschrijving.
      Succes en tot ziens in Zwift!
      ^Olle

  6. Marck

    HELP! Ik rijd telkens in de nscht en heb geen idee hie ik in daglicht kan rijden!?! k heb sinds enkele dagen de Zwift Hub en heb drie ritten gemaakt. Maar ik rijd zoals gezegd als ik Zwift open voor een rit of een training meteen in het sonker.
    Wie weet hoe ik dag!/nacht kan aanpassen?
    Alvast bedankt!

    • olle

      Hoi Marck,

      Je kunt helaas niet zelf instellen of het dag of nacht is. De nacht duurt maar 12 minuten en de dag ongeveer het dubbele daarvan. Dus als je lang genoeg fietst krijg je het allebei mee. Enige uitzondering is Neo Tokyo op de kaart van Makuri Islands. Daar is het altijd nacht.
      ^Olle

  7. Jurgen

    Hoikes, heb zopas de draad weer opgenomen op zwift. Zeg niet dat ik een fanatiekeling ben maar heb toch al redelijk wat mooie ritten gedaan met de wielerclub op de weg. Nu is mij opgevallen dat de niveaus van de groepen helemaal niet overeen komen met wat ze formuleren. Ben met de B begonnen en merkte al heel snel dat dit veel te hoog gegrepen is. Ben wat lager gegaan en zit nu in de D groep waar ik ook al na 10min aan 430watt moet lossen van de eerste groep. Moet ik nu naar de E groep gaan om toch te kunnen meerijden? E is het laagste dacht ik. Ik vind dat heel straf voor toch die wekelijks 2 ritten doet met of zonder de club niet mee kan met de D groep. 10min tegen 430watt en 36km/h vind ik persoonlijk niet meer D. Hoe zit het dan met de groepsindeling? Als je met een groepsrit mee rijd zijn deze dan ook nog eens in groepen ingedeeld? Is mij ook opgevallen dat de kapitein in opgelichte fietser deze niet kunt passeren en zo de groep van je weg rijdt?
    Mvg Jurgen

  8. Coen

    Hallo Zwifters, sinds 1 maand gebruik ik Zwift i.c.m. de Suito 1 fietstrainer.
    Ik probeer het aangegeven wattage aan te houden, maar dan verschijnen er schermmeldingen zoals reduce speed, spin faster e.d. Daarom opnieuw gekalibreerd en kreeg melding dat dit succesvol was. Desondanks nog steeds allerlei meldingen. Wat doe ik fout?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zwifter.nl - Alles over Zwift