Parijs

De beroemde laatste rondjes in Parijs zijn misschien wel de meest iconische kilometers van de Tour de France. Na drie weken keiharde strijd zorgen de sprinters en hun ploegen altijd weer voor spektakel in Parijs. Niet gek dus dat Zwift tegelijkertijd met de kaart van Frankrijk een losse kaart van de Franse hoofdstad heeft uitgebracht.

Zwift Parijs Arc de Triomphe
Je weet dat je in Parijs bent als je de Arc de Tromphe ziet.

Parijs is een hele kleine kaart, met net geen 7 kilometer kasseien die op je liggen te wachten. Dat is niet bijzonder veel. Daarmee is Parijs op dit moment zelfs de kleinste kaart van het Zwift. Maar dat neemt niet weg dat hij zeker de moeite waard is om eens te fietsen. Want ze hebben bij Zwift alles uit de kast getrokken om de kaart van Parijs mooi te maken.

Parijs + wielrennen = Champs Élysées

Voor wielrenners bestaat Parijs niet uit de Eiffeltoren, het Louvre, het Bois de Boulogne, de begraafplaats Père-Lachaise en de Notre-Dame. Voor de wielrenners is Parijs de Champs Élysées, het rondje rond de Arc de Triomphe en dat ene tunneltje waar de renners even uit zicht zijn. En precies dat rondje mag je zelf fietsen. De finish ligt op dezelfde plek als bij de Tour de France.

Zwift Parijs
De finishboog staat op dezelfde plek als bij de Tour de France.

Zo spannend als de echte Tour zal het niet worden, maar omdat het voor bijna alle wielerfans bekend terrein is voelt het verrassend vertrouwd. De gebouwen, de route, de kasseien, alles klopt. Het enige dat eigenlijk mist is het smalle gootje waar elk jaar weer de renners halsbrekende toeren uithalen om wat voordeel te halen tijdens een demarrage.

Het rondje Parijs kun je in beide richtingen fietsen. Erg leuk om de Champs Élysées eens tegen de richting in te rijden. En nog leuker natuurlijk als je, hoe kort ook, eens een keertje de trui weet te pakken op de eindstreep van de Tour de France.

Routes in Parijs

Champs Élysées | 6,6 kilometer (+3) | 34 hoogtemeters (+13)

Hét rondje Parijs. Je begint op de finish en rijdt direct lichtjes omhoog richting de Arc de Tromphe. Na het rondje over deze bekende rotonde daal je langs de Seine af naar de tunnel onder het park door. Daarna volgt een brede weg met aan het einde de s-bochten met daarnaast de fontein naar het laatste stuk naar de sprint. Die sprint gaat met 3% heuvel op, dus bereid je voor op een zware sprint.

Lutece express | 6,6 kilometer (+4) | 34 hoogtemeters (+27)

Het Parijse rondje, maar net wat anders. Je fietst tegen de richting in en krijgt een unieke versie van dit beroemde rondje. De sprint aan het einde gaat extra hard omdat je het voordeel hebt van het valse plat vanaf de Arc de Triomphe naar beneden. Wees blij dat je op de fietstrainer zit en je niet kunt vallen ;).

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!