Achievements, badges en challenges

Iedereen kent het wel, je bent bijna thuis van een rit en de teller staat op 49,8. Dat betekent een extra rondje om toch die 50 kilometer even aan te tikken! En hoe verder de afstand, hoe verleidelijker het wordt. Een rit van 195 kilometer? 200 ziet er toch echt mooier uit.

Vier je mijlpalen met badges

Bij Zwift denken ze er net zo over. Mijlpalen zijn er om gehaald te worden! Daarom hebben ze een heel scala aan achievements ingebouwd. Je krijgt dan in het spel een virtuele badge als je bijvoorbeeld meer dan 100 kilometer hebt gefietst, of als je 5 keer de Alpe du Zwift hebt bedwongen. Die badge komt bij je profiel te staan. Daar zie je ook welke badges je nog niet hebt behaald. Leuk en handig om jezelf eens een doel te stellen als je weet dat een bepaalde achievement voor jou te doen zou moeten zijn.

Zwift Achievements
De Badges en Achievements kun je bij je profiel zien.

Je hebt helemaal niets aan deze achievements. Maar ze zijn enorm leuk om te halen. Er zijn ook achievements die voor de meesten van ons altijd buiten bereik zullen blijven. Even 1200 watt wegtrappen bijvoorbeeld. Of binnen het uur Alpe du Zwift op. Dat klinkt leuk, maar doe het maar eens.

Sommige vaste routes die je op de verschillende Zwift-kaarten vindt hebben sowieso een achievement-badge. Die krijg je automatisch als je die specifieke route voor de eerste keer fietst. Al deze badges behalen is vooral een aanrader als je net begint met Zwift, want je leert zo de verschillende werelden goed kennen en spaart supersnel xp!

Overigens zijn er ook een aantal verborgen achievements. Dan gaat het om bijvoorbeeld hele hoge wattages, of dat je in een rit meer dan 100 Ride Ons hebt gekregen. Wil je meer weten over deze verborgen achievements? Dan raad ik je aan om zo veel en zo snel mogelijk te Zwiften. Dan ontdek je ze vanzelf 😉

Hoe werken challenges?

Naast de achievements zijn er ook een aantal challenges. Die zijn voor iedereen haalbaar. Maar sommige mensen zullen er een stuk langer over doen dan anderen. Toch is het wel leuk om een challenge te activeren. Al is het maar om het feit dat je dan een keer onverwacht dat leuke bericht krijgt dat je een challenge hebt volbracht.

Zwift Challenge
Begin je net met Zwift, dan kun je kiezen tussen de Everest Challenge of Ride California. Later kun je nog meer Challenges unlocken.

Je kunt een challenge alleen selecteren als je al in het spel zit. Ga naar het pauzemenu en klik daar op de challenges. Nu kun je een van de drie challenges selecteren. Je mag er maar eentje actief hebben. Je kunt dus niet de kilometers van de een combineren met de hoogtemeters van de ander. Je kunt wel telkens wisselen, je voortgang gaat dan niet verloren maar wordt gewoon bewaard.

Er zijn nu drie verschillende challenges die je aan kunt gaan. De eerste, en meest geliefde is de Mount Everest challenge. Om deze badge te halen moet je in totaal net zo veel hoogtemeters maken als dat de Mount Everest hoog is, 8,850 meter. Wees gerust, dat hoeft dus niet in een enkele rit. Je kunt er zelfs een jaar over doen als je dat zou willen. Het mag overigens wel in een rit; daar is dan weer een aparte badge voor.

Everesten voor Emonda en Tron

De Mount Everest Challenge heeft als enige challenge een echte beloning als je hem volbrengt. Je krijgt dan namelijk een virtuele Trek Emonda, een van de lichtste racefietsen in Zwift. Kun je je volgende klim net iets sneller omhoog.

Zwift Everest Challenge
Het is even wat klimmen, maar met 50000 meter unlock je de begeerde Tron Bike.

Nog bijzonderder en begerenswaardiger is de Zwift Concept Bike, beter bekend als de Tron Bike. Ook deze bijzondere superlichte fiets, met lichtgevende wielen, kun je unlocken met de Mount Everest Challenge. Hoe? Heel eenvoudig, laat de Everest Challenge geactiveerd, ook nadat je hem hebt gehaald. Je moet alleen nog even dik 5 keer de virtuele hoogtemeters maken die je al hebt gemaakt. Je krijgt de Tron Bike namelijk pas bij 50.000 hoogtemeters! Als je op de challenge klikt, kun je mooi zien hoe dicht je al bij de Tron Bike bent.

Kilometervreten in Italië en Californië

Wie liever ver fietst en de bergen mijdt, kan kiezen uit twee lange-afstand-challenges. Bij de Ride California challenge fiets je in totaal 1283 kilometer, de volledige lengte van Californië. Bij de Tour Italy challenge mag je in totaal 2000 kilometer fietsen voordat je hem compleet hebt.

Helaas krijg je bij geen van beiden een beloning als je hem hebt uitgefietst. Maar het kan natuurlijk wel veel voldoening geven als je bedenkt dat jij toch maar mooi op je zolderkamer of in je schuur de volledige lengte van Italië hebt gefietst!

Om nieuwe wielershirts, fietsen en andere gear te krijgen kun je met je virtuele zweet terecht in de Dropshop. Ook als je een level stijgt krijg je vaak een leuk stuk nieuwe fietskleding.

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!