Routes en route achievement badges (spaar extra snel XP!)

Het leuke aan Zwift is dat je altijd zelf kunt bepalen waar je wilt fietsen. Je kunt altijd je eigen routes bepalen. Bergop? Geen probleem. Liever vlak? Ook goed. Je kunt lukraak gaan fietsen in Zwift en zelf bij elke afslag bepalen waar je heen wilt gaan. Maar nog leuker is het om een route te kiezen. In het opstartscherm van Zwift kun je – als je een wereld hebt gekozen – ook een route kiezen.

Het handige aan die voorgebakken routes is dat je precies weet waar je aan toe bent. De totale afstand én de hoogtemeters staan vast. Je kunt de route van tevoren even bekijken. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. En, ook niet onbelangrijk, je kunt er een heleboel extra XP mee verdienen!

routes zwift achievement badge route Lutscher
Sommige routes zijn best venijnig. In Innsbruck begint de Lutscher route bijvoorbeeld pas bovenop de klim. En die moet je dus eerst wel een keer omhoog fietsen.

Routes zijn erg handig om zonder na te hoeven denken over een afslag rond te fietsen. Bijkomend voordeel is dat je voor elke route die je voor het eerst fietst een route achievement badge krijgt. En nog nóg groter voordeel is dat je daar aardig wat extra XP mee kunt verdienen! Laat die Zwift levels maar komen!

Normaal gesproken krijg je 20 XP per gereden kilometer. Maar rijd je een route helemaal uit? Dan krijg je daar gemiddeld tot wel 40 XP per kilometer bij! Je kunt door het fietsen van een route dus drie keer zoveel XP verdienen. Helaas geldt dat alleen voor de eerste keer dat je een route fietst, maar toch zeker de moeite als je net begint met Zwift en snel in level wilt stijgen.

routes zwift achievement badge route PRL Full
Een dagje vrij en zin in een flinke afstand? De PRL Full in Londen is met dik 170 kilometer de langste route in Zwift. Bijkomend voordeel: het is ook meer dan 100 mijl, dus die badge pak je ook meteen mee.

Op dit moment zijn er 76 verschillende routes in Zwift. Hoe groter de wereld, hoe meer routes. In Watopia en Londen kun je bijvoorbeeld je lol op. En ook New York heeft aardig wat routes. Er zijn al routes van een paar kilometer, maar wie wil kan zelfs meer dan 170 kilometer fietsen in de langste route van allemaal: de London PRL full.

In totaal vind je ruim 2.200 kilometer aan routes in Zwift. Daarin kun je maar liefst 36.000 hoogtemeters maken. En hoeveel extra XP dat je in totaal op kan leveren? Ruim 45.000! En dan moet je daar de 20 XP per kilometer die je altijd al krijgt nog even bij optellen. Dan zit je dus al bijna aan de 70.000 XP! Kijk, dat zet pas zoden aan de dijk.

Hoeveel route achievements zijn er per wereld?

WereldAantal routes
Watopia30
Londen13
New York11
Frankrijk7
Yorkshire5
Innsbruck5
Richmond3
Parijs2

Waar moet je op letten als je extra XP wilt verdienen met een route?

Om in aanmerking te komen voor de route badge én de extra XP moet je in het startscherm altijd de route selecteren. Het telt niet als je handmatig een route rijdt door zelf de juiste afslagen te nemen.

Sommige routes hebben een lange aanloop. Vaak maakt dat niet erg veel verschil uit. Maar bijvoorbeeld bij de Lutchser én Lutchser CCW in Innsbruck zit de beklimming van de KOM in de aanloop. Dat betekent dus flink meer klimmen dan je in eerste instantie zou denken. Altijd verstandig dus om van tevoren te kijken of de aanloop niet onverwacht lang of zwaar is.

routes zwift achievement badge route Uber Pretzel
Bij The Uber Pretzel zit het venijn hem in de staart. Heb je heel Watopia al in beide richtingen gereden, dan wacht op het laatst Alpe du Zwift nog op je. Auw!

Op Zwifter vind je bij elke wereld-pagina helemaal onderaan welke routes er zijn, hoe lang die route is en hoeveel hoogtemeters. Altijd handig om er even bij te pakken! Voor wie graag bij wil houden welke routes hij nog moet is Zwifthub.com een handig hulpmiddel. Via deze website kun je zelf al je gereden routes bijhouden. Je kunt daar ook zien hoeveel routes je nog moet en je kunt zelfs handige selecties maken.

Je kunt ook meetups en andere georganiseerde en wedstrijden rijden om route achievements te halen. Enige voorwaarde is dan wel dat je vanaf de start aanwezig moet zijn. Later in de rit aanhaken – een late join – telt niet! Vooral voor de wat langere routes is het best handig om in grotere groepen te rijden. Dat scheelt je een hoop energie en het is als je meer dan een paar uur op de fietstrainer zit ook wel gezellig.

Bij elke nieuwe wereld én bij elke uitbreiding van een bestaande wereld heeft Zwift altijd al een aantal nieuwe routes voor je klaar staan. Dus al haal je ze allemaal, er komen er altijd weer nieuwe bij.

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!