Menu Sluiten

Beginnen met Zwift

Zwift is binnen een paar jaar uitgegroeid tot de populairste manier om thuis interactief met een fietstrainer bezig te zijn. En dat is ook niet gek. Zwift is leuk voor fietsers van elk niveau. Wat Zwift is, lees je hier. Nu al fan en wil je beginnen met Zwift? Voor 15 euro per maand kun je onbeperkt Zwiften. Maar naast een Zwift abonnement heb je nog een aantal dingen nodig voor je je eerste virtuele meters kunt maken.

Ongeacht het budget kun je al vrij snel een goede opstelling samenstellen om de winter heerlijk door te kunnen trainen. Naast de opstelling met een fiets en fietstrainer heb je ook een computer, smartphone of tablet nodig. Hieronder in het kort wat jij nodig hebt om te kunnen Zwiften.

Wat heb je nodig om te kunnen Zwiften?

– Een Zwift abonnement
– Een fietstrainer (met fiets)
– Een computer, smartphone, tablet of Apple TV
– Een ANT+ of Bluetooth-dongle

Die maandprijs staat vast, het maakt ook niet uit of je voor een maand een abonnement afsluit of meteen een jaarkaart koopt.

Wat kost een Zwift abonnement?

Om te beginnen met Zwift heb je allereerst natuurlijk een Zwift account nodig. Die kun je heel makkelijk gratis op de website van Zwift aanmaken. Even registreren is genoeg om met Zwift te beginnen. Je hoeft zelfs geen betaald account te nemen als je het alleen wilt uitproberen. De eerste 25 kilometer zijn elke maand namelijk gratis. En in 25 kilometer kun je bijvoorbeeld al de virtuele Alpe d’Huez trotseren.

Zwift Box Hill top
Heb je Box Hill bedwongen in de kaart van Londen? Jouw heroïsche passage van de streep wordt leuk uitgezoomd.

Dikke kans dat jij aan die 25 kilometer niet genoeg hebt. Want als je eenmaal begint met Zwift ben je gegarandeerd verslaafd. Een Zwift abonnement kost gelukkig minder dan een abonnement op de sportschool. Op dit moment kost Zwift 15 euro per maand. Zwift is maandelijks opzegbaar en je kunt per maand betalen. Ook kun je bij Zwift cadeaukaarten krijgen. Je kunt ook kiezen voor een jaarabonnement als je het hele jaar wilt Zwiften. Het maakt voor de prijs niets uit of je per maand betaalt of per jaar, de 15 euro per maand is een vast tarief.

Fiets, fietstrainer en een computer

Naast een Zwift account heb je een fiets en een geschikte fietstrainer voor Zwift nodig. Je kunt je Zwift-opstelling nog verder uitbreiden met een ventilator, fietstrainermatten en allerlei extra’s, maar die zijn niet essentieel.

Als laatste moet je ook nog een apparaat hebben waar de software van Zwift op kan draaien. Dat kan een computer zijn met Windows, een Apple TV of een Android en Apple smartphone of tablet. Zwift werkt prima op al die apparaten, dus als je net begint is het het goedkoopst om Zwift te proberen op een apparaat dat je toch al thuis hebt liggen. Upgraden kan altijd nog.

Zet jouw Zwift-opstelling klaar

Je hebt nu een fiets, een fietstrainer en een apparaat waar Zwift op draait. Gefeliciteerd! Je kunt gaan Zwiften … Maar je moet het natuurlijk wel eerst nog even op elkaar aansluiten. Hang je fiets in de fietstrainer en installeer Zwift op je computer, smartphone of tablet. Nu wordt het tijd om de fietstrainer en computer met elkaar te koppelen. Dat kan via ANT+ en/of Bluetooth, afhankelijk van je fietstrainer en je computer.

Zwift Innsbruck - Beginnen met Zwift
Bluetooth is de makkelijkste manier om je fietstrainer met Zwift te verbinden.

Bij sommige fietstrainers – en dat worden er zelfs steeds meer – kun je kiezen tussen ANT+ en Bluetooth. Beide werken prima op alle apparaten. ANT+ geeft wel een stabielere verbinding dan Bluetooth. Heb je bij een bluetooth-verbinding wel eens last van een uitvallende verbinding of vertraging? Dan kun je beter overstappen op ANT+. Heb je een Apple TV? Dan kun je alleen maar verbinden met Bluetooth. ANT+ en Apple TV gaan namelijk niet samen.

Voor Windows computers en Android-apparaten geldt dat zowel ANT+ als Bluetooth prima kunnen werken. Bluetooth is hier wel het makkelijkst, want dat zit al in je telefoon en vaak ook al in je computer. Voor ANT+ moet je altijd een speciale ANT+-dongle kopen.

Zwift koppelen aan jouw fietstrainer

Zwift aansluiten met ANT+

ANT+ wordt vooral door Garmin gebruikt voor de fietscomputers en andere sensoren. Maar alle geavanceerde fietstrainers werken met ANT+. Om Zwift met ANT+ te verbinden heb je een ANT+-dongle nodig. Ben je toch al aan het shoppen? Koop er dan meteen een USB-verlengkabel bij. Je kunt ook voordeelsetjes krijgen met een ANT+-dongle en een verlengkabel samen.

Je moet de ANT+-dongle namelijk zo dicht mogelijk bij je fietstrainer leggen, het liefst eronder. Dat voorkomt storingen en signaalproblemen. Hoe dichterbij je de ANT+-dongle plaatst, hoe beter het signaal. Ik heb hem zelf echt letterlijk onder mijn Tacx Neo liggen. Je vraagt je bijna af waarom je hem niet rechtstreeks op je fietstrainer aan zou sluiten. 😉

Zwift aansluiten met Bluetooth

Zwift aansluiten met Bluetooth werkt zoals je waarschijnlijk al wel gewend bent van bijvoorbeeld een muis, toetsenbord of hoofdtelefoon. Zodra je eenmaal een keer de verbinding tot stand hebt gebracht, zal je computer of smartphone de Bluetooth-verbinding onthouden. De eerstvolgende keer dat je ze verbindt, gaat dat automatisch.

Het voordeel van Bluetooth is dat heel veel apparaten hiermee werken en je vaak geen aparte Bluetooth-dongle hoeft te kopen. Dat geldt trouwens niet voor wat oudere computers. Je hebt namelijk minstens Bluetooth 4.0 nodig. Gelukkig kun je voor een wat oudere computer voor nog geen 5 euro een geschikte Bluetooth-dongle krijgen.

Zwift aansluiten op Apple TV

Het verbinden met Zwift op Apple TV is weer een apart verhaal. Allereerst kun je Zwift alleen op de Apple TV’s gebruiken vanaf de 4e generatie. Dat zijn de Apple TV’s vanaf eind 2018. Je zou het niet verwachten, maar Apple TV is de goedkoopste optie als je nog geen apparaat hebt waar Zwift op draait. Als je kiest voor de 4k versie, en dat raad ik je zeker aan, dan krijg je echt superstrak beeld en kun je Zwiften zonder ook maar de lichtste hapering.

Apple TV heeft wel twee nadelen. De eerste is dat Apple en ANT+ niet compatibel zijn. De tweede is dat je maximaal twee Bluetooth-apparaten tegelijk kunt verbinden. Als je allemaal losse sensoren hebt, dan ga je daar al snel over heen. Je fiestrainer neemt een van die twee plekken al in. Gelukkig is er voor beide problemen een goede oplossing, en dat is een ANT+-bridge.

Met een ANT+-bridge kun je zowel Bluetooth als ANT+-signalen ontvangen. De ANT+-bridge verstuurt de informatie van alle gekoppelde apparaten als een enkel signaal weer door. Superhandig dus, want de gegevens van jouw sensoren en je fietstrainer worden dan gebundeld en doorgestuurd. De 4iiii-hartslagmeter is een erg handige ANT+-bridge. Die meet namelijk niet alleen je hartslag, maar kan ook als ANT-Bridge fungeren en de gegevens van andere sensoren en je fietstrainer ontvangen en doorsturen!

Een andere optie is om je smartphone te gebruiken. Met de Zwift Companion App kun je namelijk ook meerdere Bluetooth-apparaten aan je smartphone koppelen. En jouw smartphone geeft die weer door aan je computer. Dan heb je dus ook geen bridge meer nodig. De Zwift Companion App is essentieel als je wilt beginnen met Zwift.

Beginnen met Zwift – Maak jouw setup compleet

Je hebt nu een Zwift-account, een fiets, een fietstrainer en je kan het allemaal met elkaar verbinden. Je kunt nu meteen aan het zwiften slaan. Toch zijn er nog een flink aantal meer of minder noodzakelijke accessoires die jouw leven op Zwift een stuk comfortabeler en leuker kunnen maken.

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!

14 Comments

 1. Joeri Ebbelaar

  Ik ben sinds gisteren begonnen met Zwift, in combinatie met de Tacx Flux 2 smart trainer.

  Nadat ik de app geinstalleerd had ben ik begonnen met een rit. Maar wat blijkt, als ik best wel hard trap dan kom ik niet verder dan 18/19 km per uur.

  Ik vond aan de hand van de de bluetooth verbinding een kalibrerende spindown. Nadat ik had geaccelereerd had tot 37 (stap 1/2) kph (dan geeft hij wel de juiste snelheid aan) heb ik mijn pedalen losgelaten, vervolgens kwam ik bij stap 3: houd de snelheid! 37 kph. Dit heb ik gedurende 11 a 12 minuten gedaan en er kwam vervolgens niks in beeld.

  Ik kan nu niet verder … zie ik iets over het hoofd? En waarom geeft de Tacx wel de juiste snelheid aan met het kalibreren en niet tijdens de ritten virtueel?

  Ik heb overigens een ANT+ in mijn laptop gestopt.

  • olle

   Hey Joeri,

   vervelend dat het kalibreren niet lijkt te werken. Belangrijk bij het kalibreren van je Tacx is dat je tussen die twee stappen je jouw fietstrainer helemaal tot stilstand laat komen, dus benen stilhouden en wachten tot je de body niet meer hoort ratelen. Dikke kans dat je te snel weer begint met trappen.

   Werkt het nog niet, dan is de tweede stap het controleren of jouw Flux wel de laatste firmware heeft. Die kun je checken en eventueel updaten met de Tacx Utility App.
   groetjes, Olle

  • olle

   Hey Roy,

   Elke dag kun je kiezen uit drie werelden op Zwift. De eerste is altijd Watopia. Alle andere werelden worden dagelijks afgewisseld. Je moet dus een beetje geluk of geduld hebben. HEb je dat geen van beide? Dan kun je met de Zwift World Hack elke dag de wereld fietsen waar jij zin in hebt.
   ^Olle

 2. Michel

  Ik ondervind steeds vaker last van het feit dat de verbindingen wegvallen tussen zwift en de companion app en bluetooth. Waar kan dit toch door komen. Klopt het dat een verbinding maken met Apple TV gewoon de beste oplossing is om met de minste problemen te kunnen zwiften?

  • olle

   Hoi Michel,
   Als je bluetoothverbinding problemen geeft, heb je kans dat er ergens iets storing veroorzaakt. Dat kan aan al je verbonden apparaten liggen, zelfs als die met ANT+ verbinding maken. EN ook apparaten die je niet gekoppeld hebt, maar die wel actief zijn, kunnen de verbinding verstoren. Probeer dus eerst per apparaat of je kunt achterhalen welke een storing geeft. Daarna kun je kijken of het apparaat stuk is of dat je er een andere oplossing voor kunt bedenken.
   En ook handig: controleer ook even de batterijen van je bluetooth-apparaten. Een slechte batterij kan ook een hoop ellende veroorzaken. Succes!
   ^Olle

 3. Goderis

  mijn zoon is 12 jaar en kan dus gebruik maken van een gratis kids account. Hij is al 4 jaar veldrijden en wielrenner.
  Kan je met een kids account evenveel doen als een +16jaar accout?

 4. Henk van der Sloot

  Het duurt vrij lang voordat ik daadwerkelijk op een parcours in Zwift kan gaan fietsen. De opstartschermen van Zwift blijven vaak lang in beeld. Hoe kan dat en kan dat sneller? Ik heb speciaal voor Zwift een Core i5 computer gekocht. Ik fiets op een Tacx Neo met Tacx Ant+ usb Antenne die onder de trainer staat.

  • olle

   Hoi Henk,

   Zwift staat niet bekend om het snelle opstarten van de software. Als er toevallig ook nog een update verwerkt moet worden ben je zo een paar minuten bezig. Duurt het veel langer dan een paar minuten? Dan is er misschien toch iets niet helemaal goed. Je kunt dan eerst proberen Zwift opnieuw te installeren. Ook loont het om even te kijken of je wifi-verbinding wel optimaal is. Bij een langzame wifi wil het nog wel eens lang duren voordat Zwift is opgestart.
   ^Olle

  • olle

   Hoi,
   De makkelijkste manier om je Zwift-abonnement te starten is door op de website van Zwift in te loggen. Bij je profiel kun je je abonnement starten en stoppen.
   *Olle

 5. Ina Everts

  Ik heb een abonnement genomen op 24 november. Ik kan inloggen met mijn naam en kan een trial kiezen. Ik krijg echter een melding van trial expired

  • olle

   Hey Ina,

   Zwift had afgelopen week wat verwerkingsproblemen. Probeer even helemaal uit te loggen en weer opnieuw in te loggen. Dat zou get probleem moeten verhelpen. Zorg er ook voor dat je wel de nieuwste versie van Zwift hebt draaien.
   #Olle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zwifter.nl - Alles over Zwift