Beginnen met Zwift

Zwift is binnen een paar jaar uitgegroeid tot de populairste manier om thuis interactief met een fietstrainer bezig te zijn. En dat is ook niet gek. Zwift is leuk voor fietsers van elk niveau. Wat Zwift is, lees je hier. Nu al fan en wil je beginnen met Zwift? Voor 15 euro per maand kun je onbeperkt Zwiften. Maar naast een Zwift abonnement heb je nog een aantal dingen nodig voor je je eerste virtuele meters kunt maken.

Ongeacht het budget kun je al vrij snel een goede opstelling samenstellen om de winter heerlijk door te kunnen trainen. Naast de opstelling met een fiets en fietstrainer heb je ook een computer, smartphone of tablet nodig. Hieronder in het kort wat jij nodig hebt om te kunnen Zwiften.

Wat heb je nodig om te kunnen Zwiften?

– Een Zwift abonnement
– Een fietstrainer (met fiets)
– Een computer, smartphone, tablet of Apple TV
– Een ANT+ of Bluetooth-dongle

Die maandprijs staat vast, het maakt ook niet uit of je voor een maand een abonnement afsluit of meteen een jaarkaart koopt.

Wat kost een Zwift abonnement?

Om te beginnen met Zwift heb je allereerst natuurlijk een Zwift account nodig. Die kun je heel makkelijk gratis op de website van Zwift aanmaken. Even registreren is genoeg om met Zwift te beginnen. Je hoeft zelfs geen betaald account te nemen als je het alleen wilt uitproberen. De eerste 25 kilometer zijn elke maand namelijk gratis. En in 25 kilometer kun je bijvoorbeeld al de virtuele Alpe d’Huez trotseren.

Zwift Box Hill top
Heb je Box Hill bedwongen in de kaart van Londen? Jouw heroïsche passage van de streep wordt leuk uitgezoomd.

Dikke kans dat jij aan die 25 kilometer niet genoeg hebt. Want als je eenmaal begint met Zwift ben je gegarandeerd verslaafd. Een Zwift abonnement kost gelukkig minder dan een abonnement op de sportschool. Op dit moment kost Zwift 15 euro per maand. Zwift is maandelijks opzegbaar en je kunt per maand betalen. Ook kun je bij Zwift cadeaukaarten krijgen. Je kunt ook kiezen voor een jaarabonnement als je het hele jaar wilt Zwiften. Het maakt voor de prijs niets uit of je per maand betaalt of per jaar, de 15 euro per maand is een vast tarief.

Fiets, fietstrainer en een computer

Naast een Zwift account heb je een fiets en een geschikte fietstrainer voor Zwift nodig. Je kunt je Zwift-opstelling nog verder uitbreiden met een ventilator, fietstrainermatten en allerlei extra’s, maar die zijn niet essentieel.

Als laatste moet je ook nog een apparaat hebben waar de software van Zwift op kan draaien. Dat kan een computer zijn met Windows, een Apple TV of een Android en Apple smartphone of tablet. Zwift werkt prima op al die apparaten, dus als je net begint is het het goedkoopst om Zwift te proberen op een apparaat dat je toch al thuis hebt liggen. Upgraden kan altijd nog.

Zet jouw Zwift-opstelling klaar

Je hebt nu een fiets, een fietstrainer en een apparaat waar Zwift op draait. Gefeliciteerd! Je kunt gaan Zwiften … Maar je moet het natuurlijk wel eerst nog even op elkaar aansluiten. Hang je fiets in de fietstrainer en installeer Zwift op je computer, smartphone of tablet. Nu wordt het tijd om de fietstrainer en computer met elkaar te koppelen. Dat kan via ANT+ en/of Bluetooth, afhankelijk van je fietstrainer en je computer.

Zwift Innsbruck - Beginnen met Zwift
Bluetooth is de makkelijkste manier om je fietstrainer met Zwift te verbinden.

Bij sommige fietstrainers – en dat worden er zelfs steeds meer – kun je kiezen tussen ANT+ en Bluetooth. Beide werken prima op alle apparaten. ANT+ geeft wel een stabielere verbinding dan Bluetooth. Heb je bij een bluetooth-verbinding wel eens last van een uitvallende verbinding of vertraging? Dan kun je beter overstappen op ANT+. Heb je een Apple TV? Dan kun je alleen maar verbinden met Bluetooth. ANT+ en Apple TV gaan namelijk niet samen.

Voor Windows computers en Android-apparaten geldt dat zowel ANT+ als Bluetooth prima kunnen werken. Bluetooth is hier wel het makkelijkst, want dat zit al in je telefoon en vaak ook al in je computer. Voor ANT+ moet je altijd een speciale ANT+-dongle kopen.

Zwift koppelen aan jouw fietstrainer

Zwift aansluiten met ANT+

ANT+ wordt vooral door Garmin gebruikt voor de fietscomputers en andere sensoren. Maar alle geavanceerde fietstrainers werken met ANT+. Om Zwift met ANT+ te verbinden heb je een ANT+-dongle nodig. Ben je toch al aan het shoppen? Koop er dan meteen een USB-verlengkabel bij. Je moet de ANT+-dongle zo dicht mogelijk bij je fietstrainer leggen, het liefst eronder. Dat voorkomt storingen en signaalproblemen.

Hoe dichterbij je de ANT+-dongle plaatst, hoe beter het signaal. Ik heb hem zelf echt letterlijk onder mijn Tacx Neo liggen. Je vraagt je bijna af waarom je hem niet rechtstreeks op je fietstrainer aan zou sluiten. 😉

Zwift aansluiten met Bluetooth

Zwift aansluiten met Bluetooth werkt zoals je waarschijnlijk al wel gewend bent van bijvoorbeeld een muis, toetsenbord of hoofdtelefoon. Zodra je eenmaal een keer de verbinding tot stand hebt gebracht, zal je computer of smartphone de Bluetooth-verbinding onthouden. De eerstvolgende keer dat je ze verbindt, gaat dat automatisch.

Het voordeel van Bluetooth is dat heel veel apparaten hiermee werken en je vaak geen aparte Bluetooth-dongle hoeft te kopen. Dat geldt trouwens niet voor wat oudere computers. Je hebt namelijk minstens Bluetooth 4.0 nodig. Gelukkig kun je voor een wat oudere computer voor maar 3 euro een geschikte Bluetooth-dongle krijgen.

Zwift aansluiten op Apple TV

Het verbinden met Zwift op Apple TV is weer een apart verhaal. Allereerst kun je Zwift alleen op de Apple TV’s gebruiken vanaf de 4e generatie. Dat zijn de Apple TV’s vanaf eind 2018. Je zou het niet verwachten, maar Apple TV is de goedkoopste optie als je nog geen apparaat hebt waar Zwift op draait. Als je kiest voor de 4k versie, en dat raad ik je zeker aan, dan krijg je echt superstrak beeld en kun je Zwiften zonder ook maar de lichtste hapering.

Apple TV heeft wel twee nadelen. De eerste is dat Apple en ANT+ niet compatibel zijn. De tweede is dat je maximaal twee Bluetooth-apparaten tegelijk kunt verbinden. Als je allemaal losse sensoren hebt, dan ga je daar al snel over heen. Je fiestrainer neemt een van die twee plekken al in. Gelukkig is er voor beide problemen een goede oplossing, en dat is een ANT+-bridge.

Met een ANT+-bridge kun je zowel Bluetooth als ANT+-signalen ontvangen. De ANT+-bridge verstuurt de informatie van alle gekoppelde apparaten als een enkel signaal weer door. Superhandig dus, want de gegevens van jouw sensoren en je fietstrainer worden dan gebundeld en doorgestuurd. De 4iiii-hartslagmeter is een erg handige ANT+-bridge. Die meet namelijk niet alleen je hartslag, maar kan ook als ANT-Bridge fungeren en de gegevens van andere sensoren en je fietstrainer ontvangen en doorsturen!

Een andere optie is om je smartphone te gebruiken. Met de Zwift Companion App kun je namelijk ook meerdere Bluetooth-apparaten aan je smartphone koppelen. En jouw smartphone geeft die weer door aan je computer. Dan heb je dus ook geen bridge meer nodig. De Zwift Companion App is essentieel als je wilt beginnen met Zwift.

Beginnen met Zwift – Maak jouw setup compleet

Je hebt nu een Zwift-account, een fiets, een fietstrainer en je kan het allemaal met elkaar verbinden. Je kunt nu meteen aan het zwiften slaan. Toch zijn er nog een flink aantal meer of minder noodzakelijke accessoires die jouw leven op Zwift een stuk comfortabeler en leuker kunnen maken.

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!