Menu Sluiten

Zwift Companion App

De Zwift Companion App is een erg handige extra om tijdens het fietsen al je gegevens bij de hand te hebben. De app en jouw computer staan namelijk met elkaar in verbinding via Bluetooth. In de app kun je daardoor ook jouw gegevens zien die je op je computerscherm ziet. Maar je moet de Zwift Companion App vooral installeren omdat je dan een aantal leuke extra functies krijgt die het Zwiften nóg leuker maken.

Zwift Companion App mini-kaart
Met de mini-kaart kun je in de Zwift Companion App goed zien waar je bent op de kaart.

De mini-kaart is bijvoorbeeld een handige overzichtskaart. Daarmee kun je precies zien waar jij op de grote kaart bent. Vooral als je alle afslagen en routes niet goed kent, is een kleine kaart erg praktisch. Als je eens naar Alpe du Zwift wilt fietsen bijvoorbeeld. Of als je die juist wilt vermijden natuurlijk. 😉

Je kunt op de mini-kaart inzoomen en uitzoomen door met twee vingers tegelijkertijd naar elkaar toe, of van elkaar af te bewegen. Fietsen je Zwift-vrienden trouwens ook op die kaart? Dan zie je die ook met een apart pijltje. Handig als je ze op wilt zoeken.

Tip: tik met je vinger op jouw oranje pijltje op de kaart, zo geef je vijf mensen bij jou in de buurt automatisch een Ride On!

Maar de app is veel meer dan een handige mini-kaart, met de Zwift Companion app kun je nog veel meer uit Zwift halen. Naast de mini-map zul je vooral de Meetup-functie zeker kunnen waarderen als je eens met je vrienden af wilt spreken. Ook kun je in de app een overzicht zien met alle Zwift Events van de komende week.

Meetup: spreek af met je vrienden

Met een meetup maak je makkelijk en snel een fietsdate met je vrienden. Ga naar events, klik linksboven op de drie poppetjes en je komt in het goede menu terecht. Je kunt daar precies instellen wanneer je welke route op welke wereld wilt fietsen. En daarna kun je de vrienden selecteren die je uit wilt nodigen. Zij krijgen dan meteen via de app een uitnodiging. Ideaal voor een clubwedstrijd of gewoon een casual rit met je vaste fietsvrienden.

Clubwedstrijd? Casual ritje? Als organisator bepaal jij welke route je fietst. En niemand hoeft tijdens het Zwiften op te letten, je volgt automatisch de goede route.

Het voordeel van het maken van een Zwift Meetup is dat je van tevoren de route kunt bepalen. Je kunt elkaar dan niet meer per ongeluk kwijtraken of een verkeerde afslag nemen. Je kunt maximaal vijftig vrienden uitnodigen, maar de kans dat je die limiet passeert is erg klein. Zit de rit erop? Dan kun je gewoon door blijven fietsen op de kaart.

Stel je eigen doelen

Is jouw fietsweek compleet met een half uurtje rondfietsen, of heb jij liever minstens 250 kilometer op de teller staan? Iedereen heeft zo zijn eigen doelen, dat bepaal je natuurlijk zelf. In de app kun je je eigen doelen instellen. En dat kan echt zo ambitieus of makkelijk als je wilt. En haal je je wekelijkse doel? Dan wordt dat tijdens je rit feestelijk gevierd met confetti. En alle andere Zwifters krijgen ook te zien dat jij je doel hebt behaald. Altijd goed om een extra Ride on te scoren!

Je kunt zelf kiezen of je überhaupt een doel in wilt stellen. Ook bepaal je zelf of dat een x-aantal minuten of uren is dat je hebt gezwift of dat dat een bepaalde afstand is.

Zwift events in de Zwift Companion App

Fiets jij graag mee met Zwift Events? Dan is de app onmisbaar als je van tevoren een fijne rit wilt uitzoeken die goed bij je past. Je kunt precies zien wanneer welke rit start en met welk wattage er gefietst gaat worden. Dit is ook de plek waar je een Meetup kunt maken door op de drie poppetjes te tikken.

KIes maar uit. wordt het een aantal kleine rondjes tegen de klok, of een superlange rit in een wat rustiger tempo?

Je kunt meer dan een week vooruitkijken in de kalender. Dat is vooral handig bij de uitgebreide events van Zwift zelf. Die kunnen soms wel over een paar weken uitgesmeerd zijn. Het is dan erg handig om via de app alvast te kijken welke ritten je op welk moment kunt fietsen.

Zwift Companion App voor Apple en Android

De Zwift Companion App is beschikbaar voor vrijwel alle modernere Apple- en Android-telefoons. Helaas kun je niet op een en hetzelfde apparaat tegelijkertijd Zwift en de Zwift Companion App draaien. Je hebt dan echt twee losse apparaten nodig.

Je kunt de Companion App trouwens ook als bluetooth-bridge gebruiken. Daarmee kun je al jouw bluetooth signalen op je telefoon bundelen. Je telefoon stuurt die signalen dan als één enkel signaal weer door naar je computer of Apple TV. En vooral bij Apple TV is dit een uitkomst. Want een Apple TV kan maar verbinding maken met twee bluetooth-apparaten. En daar zit je vrij snel overheen, helemaal omdat je fietstrainer ook met bluetooth-verbinding moet maken.

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!

40 reacties

 1. Ruud Louer

  Hallo,
  Kan ik deze companion app ook op een pc installeren. Of moet ik deze app op mjn telefoon installeren. Ik heb namelijk al een zwift app op mijn pc geinstalleerd, waarmee ik al zwift.
  Alvast bedankt.

  • olle

   Hoi Ruud,

   De Zwift Companion App kun je alleen op je telefoon installeren en gebruiken. Dit is een andere app dan de reguliere Zwift app waarmee je fietst. Je kunt hem vinden in de App store van jouw telefoon. (Apple of Google play).
   Groetjes,Olle

 2. lester

  vraag: ik zie bij renners in de companion app, naast following, followers ook “in Common” staan. deze laatste zie ik niet bij mijn, vraag hoe krijg ik In common in mijn account

  • olle

   Hoi Lester,

   Je ziet het ‘in common’ alleen bij profielen van anderen. Dit zijn namelijk de mensen die zowel door jou als door hen gevolgd worden. Je hebt bij je eigen profiel dat veld dus niet.
   ^Olle

  • olle

   Hoi Kirsty,

   De blauwe icoontjes zijn shortcuts. Bij een splitsing verschijnen er bijvoorbeeld paaltjes waar je je route mee kan veranderen. Ook zijn er ene paar waarmee je avatar iets kan zeggen. Probeer ze maar eens uit met je geluid aan, dan hoor je het goed.
   ^Olle

 3. Emke

  Dag Olle,
  Ik gebruik ook de companion app. Tijdens het rijden krijg ik ‘ride on’s’ en geef ook graag wat terug. Via zwifters nearby kun je dan ride on’s terug geven. Dat is via de blauwe icoontjes mogelijk maar de laatste tijd lukt het me met geen mogelijk deze icoontjes op te roepen; ook geen zwifters nearby icoon. Voorheen dus geen probleem nu wel. Hoe zou ik dit op kunnen lossen?
  Groet,

  • olle

   Hey Emke,

   De balk met icoontjes kun je bij de instellingen als het goed is weer aanzetten. Zo niet, installeer de App dan even opnieuw.
   Wist je trouwens dat je 5 ride ons in één keer kunt geven in de Zwift Companion App? Ga jaar de kaart en tik tijdens je rit op jouw eigen pijltje. 5 zwifters in jou buurt krijgen dan een ride on. Dit kun je ongeveer elke 5 seconden doen. (Dit werkt trouwens niet in groepsritten)
   Olle

 4. Patrick

  Beste,
  Ivm berichten sturen naar personen of bij een meetup,mijn vrouw en ik fietsen steeds gelijk op zwift,Zij kan perfect berichten versturen met haar telefoon (beide dezelfde),ik kan alleen maar berichten versturen naar haar wanneer we dezelfde workout rijden,wanneer we een meetup doen met leden van onze club,kan ik plots geen berichten meer versturen (komen toch niet zichtbaar op het scherm wel zichtbaar op telefoon dat ik deze verstuurd heb,maar komen wel niet toe bij de groep of persoon privé?Heb companion al opnieuw geïnstalleerd maar lukt nog steeds niet?Heb je hier een oplossing voor?
  Alvast bedankt,
  Patrick

  • olle

   Hoi Patrick,

   Een gek probleem, maar ik denk dat de oorzaak is dat jullie samen op dezelfde wifi zitten. De Zwift Companion App maakt verbinding met jouw Zwift-sessie via wifi. Als er dan 2 mensen een actieve Zwift sessie hebben kan het zijn dat hij het dan niet meer helemaal snapt. Misschien kun je je router zo instellen dat jouw pc en telefoon van een ander wifi-netwerk gebruik maken? De meeste routers zijn geschikt om meerdere wifi-kanalen tegelijk uit te zenden zoals bijvoorbeeld een gast-account.
   ^Olle

 5. Diana van der Helm

  Ik heb een vraag. De Zwift app is bij mij in het Engels maar de Companion app in het Duits en ik krijg het met geen mogelijkheid over op Engels.
  Geen wereldbolletje zoals in de Zwift app. Hoe kan ik dit wijzigen?

 6. Rene

  Ik lees steeds dat je de companion app als bridge kan gebruiken, maar hoe doe je dit. Mij lukt het niet.
  Ook lees ik dat je op het Zwift scherm aanpassingen kan doen door een letter in te toetsen. Maar in de app vind ik dit nergens. Hoe krijg ik dit voor elkaar

 7. Hans

  Hoi, ik zie in Strava een rit tijd staan van 29.38 en in Companion staat 40.46 over dezelfde rit. Strava is de juiste tijd. Hoe komt Companion aan 40.46?

  • olle

   Hoi Hans,

   De segmenten in Strava en in de Companion app zijn niet altijd gelijk. Daar kan dus best een verschil tussen zitten. Probeer tussen de strava-segmenten eens te zoeken naar een tijd die beter aansluit bij jouw tijden uit de companion-app.
   ^Olle

 8. Eddy Vandermeeren

  Hallo;

  Op mijn Compagnon app zijn de nationaliteiten (vlaggen) naast de namen van de mede zwifters niet meer zichtbaar. Onlangs was dat met enkele zwifters het geval waarvan ik dacht dat ze dat liefst anoniem wilden houden, maar nu is het bij iedereen zo. Op mijn zwift zelf is alles nog steeds oké.
  Ik heb de App al 2 maal opnieuw ingesteld met steeds hetzelfde gevolg. Hoe kan dat verholpen worden?

  MVG

  Eddy

  • olle

   Hey Eddy,

   De vlaggen werken wel vaker niet goed. De plaatjes worden dan niet goed geladen. Dat is meestal het geval als het erg druk is op Zwift.
   ‘Olle

 9. Jaap

  Ik heb Zwift via Apple TV en een Tacx Flux. Ik ben een analfabeet wat computers e.d. betreft. Normaal bij opstarten werd automatisch verbinding gemaakt met de Tacx met snelheid en vermogen Nu heb ik om te ontdekken wat het was ik links boven in beeld op companion geklikt en krijg ik de keus een powermeter of een snelheidsmeter te pairen. Ik was er vanuit gegaan als ik iets aan zet kan ik het ook wel weer uit zetten. Nu vind Zwift echter mijn Tacx niet meer en het lukt mij niet meer dit te herstellen. Hoe kan ik dit herstellen.

  • olle

   Hoi Jaap,

   Je kunt de foute verbinding verbreken door weer op dezelfde knop te klikken en daar voor het goede apparaat te kiezen. Lukt dat niet? Installeer Zwift dan opnieuw, dan begin je weer met de standaardinstellingen.
   #Olle

 10. Jacky

  Als ik een workout aan het doen ben en ik de Companion app open verschijnt heel kort het workout dashboard. Deze verdwijnt echter weer snel en dan kan ik de workout nergens meer vinden/openen om bijv ‘erg modus’ te veranderen of überhaupt de workout te bekijken. Enig idee wat er mis gaat?

  • olle

   Hoi Jacky,
   De Companion App werkt niet altijd even vlekkeloos als het druk is of als je Wifi storingsgevoelig is. Je kunt proberen de app even te sluiten en opnieuw te openen, dat wil soms een probleem al verhelpen. En zorg altijd dat je de nieuwste versie van de app hebt draaien.
   ^Olle

  • olle

   Hoi Jurgen,

   Binnen Zwift en de Companion app kun je alleen chatten via de tekstchat. Sommige groepsritten van de wat grotere organisatoren hebben als extra een audio-chat via Discord. Je kunt in programma’s zoals Discord ook je eigen audio-chat starten waar alleen jij en je vrienden in kunnen.
   #Olle

  • olle

   Hoi Dick,

   Je kunt alleen mensen uitnodigen die jou volgen op Zwift. Ze krijgen in hun Companion App een melding als je de meetup hebt aangemaakt. Het is op dit moment niet mogelijk om je invite te delen op een andere manier.
   #Olle

 11. Carolien

  Beste Olle, als iemand mij belt op mijn mobiel midden in een rit stopt de verbinding van mijn fietstrainer met mijn Apple TV en staat mijn avatar stil, zodra ik het gesprek beëindigd heb heeft mijn fietstrainer weer verbinding en kan ik weer verder met mijn rit. Ik heb verbinding gemaakt via de Compagnion app. Ik luister ook tegelijkertijd naar Spotify via oortjes. Het lijkt erop als ik een telefoontje krijg dat er teveel verbindingen via Bluetooth open staan, maar als je de Compagnion app gebruikt als bridge moet dat toch kunnen? De verbinding verbreekt soms ook als ik een ploegentijdrit rij en gebruik maak van de app discord. Hoe kan ik dit oplossen?

  • olle

   Hoi Carolien,

   Dat is een lastig probleem. Via de Companion App zou je inderdaad meer verbindingen moeten kunnen gebruiken. Ik denk dat je apparaten misschien onderling tegelijk met elkaar verbinding proberen te maken op het moment dat je wordt gebeld. Je kunt het beste even op alle apparaten bij de Bluetooth-instellingen ervoor kiezen om de verbinding te vergeten. Daarna kun je opnieuw de verbinding instellen per apparaat. Test dan vervolgens of alles werkt zoals het hoort per apparaat dat je kopppelt. Op die manier kun je er in ieder geval achter komen waar het mis gaat. Daarna kun je eventueel een oplossing zoeken.
   ^Olle

 12. Eddy

  Hallo,

  Wanneer ik mijn wekelijkse doelen instel, bv 100 km of 5 uur bij goals op de compagnon app schuiven de km ters of tijd niet op tijdens het fietsen, bij het afsluiten worden de km erbij geteld. Vroeger bij het bereiken van mijn doel kreeg ik een goals op mijn scherm tijdens de rit zelf. Ik heb de app al verwijderd en opnieuw geïnstalleerd maar het werkt nog niet. misschien weet iemand hoe dat komt.

  Dank bij voorbaat

  • olle

   Hoi Eddy,

   Dit soort functies willen bij een update nog wel eens niet meer goed synchroniseren. Dikke kans dat dit bij een volgende update verholpen wordt. Je kunt zelf controleren of je tijdens de rit wel verbonden bent met de Companion app. Als je niet op hetzelfde netwerk zit worden deze meldingen ook niet goed weergegeven.
   ^Olle

 13. Angela

  De link in de email voor een nieuw wachtwoord voor de Zwift companion app werkt niet, Ik wist mijn wachtwoord niet meer, dus nieuwe aangevraagd. Het wachtwoord voor de ZwIFt voor gamelaptop werkt niet ij de comapnaion app, hij zegt invalid pasword. Ik vraag nieuw pasword aan, ik krijg een email, maar de link in de email werkt niet. Weet iemand een oplossing

 14. Erik de Jong

  Goedenavond,

  Ik heb mijn vader op companion toegevoegd als favoriet maar ik krijg niet zijn fiets activiteiten te zien in companion. Weet iemand hoe dit kan of wat ik verkeerd doe? Alvast bedankt.

 15. Herman Poort

  Ik heb al een paar jaar een Zwift abonnement.
  Nu was eind vorig jaar mijn creditcard verlopen en kreeg ik een nieuwe.
  Omdat de gegevens van de creditcard gewijzigd waren kon Zwift het abonnement niet meer afschrijven.
  Daar had ik een mailtje van gekregen maar heb ik over het hoofd gezien.
  Gevolg: abonnement is nu gestopt en ik kan niet meer in Zwift.
  Ik heb inmiddels de creditcard gegevens in mijn account gewijzigd en er is ook weer abonnementsgeld voor
  februari afgeschreven. Dat kan ik ook zien in mijn gegevens bij Zwift.
  Echter, op mijn ipad welke ik gebruik bij het fietsen staat nog steeds “Trial Expired”.
  Weet jij of ik nog iets anders moet doen? Volgens de Zwift site ben ik weer een (betalende) abonnee.
  Ik hoor het graag.

 16. Arjen Lankman

  Hoi,

  In mijn companion app switched hij steeds van map naar home. Heel vervelend want ik wil graag alleen mijn map zien als ik fiets. Enig idee hoe ik dit kan verhelpen? Groet, Arjen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zwifter.nl - Alles over Zwift