Yorkshire

Het WK wielrennen van 2019 werd gehouden in Harrogate in Yorkshire. Voor Zwift was dit de derde keer dat ze, in samenwerking met de UCI, de route van het WK gedeeltelijk hebben nagemaakt. Al vanaf een maand voor het echte WK kon je op Zwift al zelf de rondjes in Yorkshire fietsen. Alle courses van Yorkshire staan onderaan deze pagina.

Zoals altijd eindigde het WK met een aantal rondes op een kleiner circuit. Dit parcours bestaat in de Zwift wereld van Yorkshire uit twee lussen. De kleinste lus loopt door het centrum en is vlak. De grote lus gaat over het platteland en bestaat uit een paar lange wegen met een venijnig stijgingspercentage van twee tot vier procent. Echt oud-Hollands vals plat dus.

Yorkshire Zwift
Het steilste stukje in Yorkshire heeft een gemiddeld stijgingspercentage van dertien procent. Het allersteilste stukje is zelfs heel even twintig procent.

Daarnaast zit er ongeveer halverwege de grote lus, afhankelijk van jouw rijrichting, ook nog een klim met percentages van veertien tot twintig procent. En daar ga je echt stuk, helemaal als je benen niet zo’n zin hebben.

Afzien in Yorkshire

De kaart van Yorkshire is erg mooi vormgegeven en zeker een rit waard. Zowel het centrum van Harrogate als het platteland zijn tot in detail nagemaakt. En dat is echt een lust voor het oog. Dit is een wereld die zich uitstekend leent voor een clubwedstrijd. De lange rechte stukken, vooral als het vals plat omhoog gaat, zijn ideaal om tegenstanders pijn te doen. En de uitdagende klimmetjes zijn kuitenbijters waar het kaf van het koren wordt gescheiden.

Yorkshire
Het landschap in de omgeving van Harrogate in Yorkshire is erg mooi gemaakt.

Het landschap is, als je geen race fietst, niet bijzonder uitdagend. De Zwift wereld van Yorkshire behoort daarom niet direct tot mijn favorieten. Maar het is wel een wereld die ik niet zal mijden als hij eens opduikt in de kalender van Zwift. Maar dat is vooral te danken aan het mooie landschap en de details die je in het stadje Harrogate ziet.

Alle courses in Yorkshire

2019 UCI Worlds Harrogate Circuit | 14,0 kilometer | 246 hoogtemeters

Dit is het officiële rondje dat ze tijdens het WK in en rond Harrogate fietsten. De mannen reden zeven rondjes voor ze bij de finish kwamen. De vrouwen reden er drie. Je ziet hierbij alle wegen van deze wereld.

Duchy Estate | 4,9 kilometer | 69 hoogtemeters

Na een korte inleiding fiets je hier een klein rondje door het centrum van de stad. Ideaal om te trainen op explosieve snelheid, met een sprint aan het einde van elke ronde.

Harrogate Circuit Reverse * | 13,8 kilometer | 240 hoogtemeters

Precies dezelfde route als het WK-rondje, maar dan de andere richting op. Helaas alleen tijdens events te rijden.

Queen’s Highway | 5,6 kilometer | 82 hoogtemeters

Deze course in Yorkshire is eigenlijk hetzelfde als de Duchy Estate, maar dan zonder inleidend stuk.

Royal Pump Room 8 | 27,9 kilometer | 490 hoogtemeters

Alle wegen in Yorkshire, in beide richtingen. En dan zitten er verrassend veel hoogtemeters in. Vooral de steile klim ongeveer halverwege de tweede ronde is echt even afzien.

Tour of Tewit Well | 11,1 kilometer | 204 hoogtemeters

Een relatief kleine lus over het platteland van Yorkshire. Je pakt de steile kant van de KOM en dat maakt het tot een behoorlijk pittig rondje als je er meerdere achter elkaar fietst.

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!