Met de Zwift Climb portals heeft Zwift in een klap een hele berg (pun intended) ‘echte’ beklimmingen toegevoegd aan Zwift. Via speciale Climb Portals fiets je zo vanuit Watopia of Frankrijk de klim van de dag op. En daar zitten al meteen heel wat bergen bij die je gefietst móet hebben. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Col de Tourmalet of de Puy de Dome? Wat de Climb Portals precies zijn, hoe ze werken en welke klimmen er zijn toegevoegd, lees je hier.

De Zwift Climb Portals zijn passages die je terug kunt vinden in Frankrijk en Watopia. Via een aparte afslag kom je uit bij een grote rond poort die je naar de klim transporteert. Je komt, zonder haperingen, meteen op de klim uit en ziet daar een compleet ander landschap. Als je het eigenlijk wel een landschap mag noemen … De bergen die je via de Climb Portal kunt beklimmen, zijn namelijk niet de gelikte landschappen zoals die van de Ventoux of Alpe d’Huez kent. Zodra je door de portal heen bent, ben je meteen in een hele andere wereld.

Fiets door een jaren 80-landschap

Achter de portal wacht je een landschap vol felle kleuren. Het heeft wel iets weg van een stilistische jaren 80 stilistische videoclip. (Toen MTV nog muziek uitzond). Geen bomen, geen dieren, geen asfalt en geen leuke huisjes op een berg. De weg lijkt een beetje in het niets te zweven en heeft een kleur die bij het stijgingspercentage past. Naast de weg lijkt het alsof je eeuwig zou blijven vallen als je van de weg af zou raken. In de verte zie je wat je nog aan klimwerk te wachten staat.

Zwift Climb Poratl weg
De kleur van de weg past bij het stijgingspercentage.

De vele kleuren zie je ook terug in het landschap. Je kunt het eigenlijk geen landschap noemen, eerder een achtergrond. In die achtergrond komen dezelfde felle kleuren terug. Daar zweven ook weer vormen doorheen zoals cirkels en af en toe een bemoedigende tekst. Aan de rechterkant zie je een overzichtscherm zoals je die al kent van Alpe du Zwift. Handig om in een oogopslag te zien hoe het ervoor staat.

Dezelfde klim vanuit Watopia en Frankrijk

Ongeacht de klim die je uitkiest, het uitzicht is altijd identiek. Het enige ‘echte’ is de route van de klim en de stijgingspercentages. Maar dat zijn wel meteen de belangrijkste details van een klim. Elke berg is opgedeeld in tien secties die even lang zijn. Daarmee kun je doelgerichter fietsen en krijg je de klim in hapklare brokken voorgeschoteld. Die indeling is niet altijd even logisch, maar dikke kans dat Zwift daar nog wel in aan gaat passen.

Zwift Climb portals vanaf Frankrijk
Voor het nemen van de afslag zie je al wat je te wachten staat. De portal kun je hier in de verte, links van de weg, al zien.

Je fietst ook niet alleen. Iedereen die door een portal gaat komt op de klim uit. En het maakt zelfs niet uit of ze zijn gestart in Watopia of Frankrijk. Je fietst op dezelfde klim. Let er wel op dat het voor Strava wel twee verschillende segmenten zijn, een met start in Watopia en de ander in Frankrijk. Verder gaat het klimmen zoals je verwacht. Lekker afzien, bovenop een rondje, een prettige afdaling en als je onderaan weer door de portal flitst kom je uit in de wereld waar je startte alsof er niets is gebeurd. Je kunt dus meteen doorfietsen en al je gegevens lopen ook door.

Welke bergen kun je fietsen via de Climb Portals?

Je kunt de volgende bergen fietsen via de Climb Portals. Helaas kun je niet zelf kiezen wanneer je welke berg bedwingt. Net als de werelden, rouleren de bergen volgens een schema. Je kunt voordat je de afslag naar de Climb Portal pakt altijd zien welke berg ‘dienst heeft’ en hoe lang en zwaar de beklimming is. Hieronder vind je de huidige beklimmingen op een rij:

  • Col du Tourmalet (16.9 kilometer | 7.4%)
  • Col d’Aspin (12 kilometer | 6.5%)
  • Puy de Dome (10.5 kilometer | 8%)
  • Col du Platzerwasel (7.1 kilometer | 8.4%)
  • Col des Aravis (4.4 kilometer | 6%)
  • Cote de Trebiac (3.4 kilometer | 5.8%)
  • Cote de Domancy (2.6 kilometer | 8.6%)
  • Cote de Pike (2 kilometer | 10%)

Zwift Climb portals het begin van iets nieuws?

Het nieuwe landschap van de Zwift Climb Portals is even wennen. Ik was een beetje teleurgesteld toen ik voor de eerste keer het landschap zag van de nieuwe beklimmingen. Waar was dat vertrouwde Zwift-sfeertje gebleven? Maar na één klim was ik al om. Want hoe vaak kijk je nu echt naar het landschap tijdens het Zwiften? De eerste paar keer is iets leuk, maar daarna zie je het eigenlijk niet meer zo.

Zwift Climb Portals afdaling figuren
Als je goed hebt opgelet bij wiskunde kun je all vormen die voorbij zweven benoemen.

Het grote voordeel van deze andere aanpak is dat Zwift nu schijnbaar eenvoudig nog veel meer nieuwe beklimmingen toe kan voegen. Zo wordt Zwift ook steeds meer een echt spelletje. Ook de release van de Zwift Play Controllers sluit daar goed bij aan.

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!

Door olle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.