rocker plate zijaanzicht

Wie regelmatig op de fietstrainer springt klinkt het vast bekend in de oren; een houten kont, pijnlijke en stijve polsen, schouders en nek. Gevoelige knieën of slapende voeten, handen of genitaliën. En dat is nog maar een bescheiden selectie kwaaltjes waar sommige Zwifters last van hebben als ze op een statische en stijve fietstrainer fietsen. Gelukkig is daar al een paar jaar een oplossing voor: rocker plates of kantelplaten. Door je fietstrainer op een rocker plate te monteren kun je lichamelijke klachten verminderen of zelfs voorkomen. En daarnaast train je er ook nog eens je core mee. Win-win! Wat een rocker plate precies is lees je in deze blog. 

Wil jij een rocker plate of wil je er eentje na het lezen van deze blog? Met de kortingscode ZWIFTERNL10 krijg je 10 procent korting op bijna het hele assortiment van Leeze Boom Board!

Wat is een rocker plate?

Een rocker plate bestaat meestal uit 2 of meer planken met daartussen vering. Die vering bestaat uit luchtkussens of metalen veren. Je fietstrainer monteer je bovenop de bovenste plaat. De vering van de luchtkussens of metalen springveren zorgt ervoor dat jij een veel natuurlijker fietsgevoel ervaart tijdens het fietsen op je fietstrainer. Je kunt naar beide zijkanten kantelen, vandaar de Nederlandse naam: kantelplaat.

Leeze Boom Board Rocker Plate animated gif
De Leeze Boom Board heeft metalen veren die je heel precies af kunt stellen.

Door de luchtkussens hard of minder hard op te pompen of de positie van de metalen veren aan te passen bepaal je zelf hoeveel speling je ervaart tijdens het Zwiften. Een simpel, maar erg effectief concept. Het fietsen met een rocker plate is comfortabeler, het voelt realistischer aan en dan zou het ook nog eens beter zijn voor je fiets!

Op de meeste rocker plates zijn diverse gaten of bevestigingspunten aangebracht om fietstrainers goed vast te kunnen zetten. Een rocker plate kun je vaak voor veel verschillende merken en types fietstrainers gebruiken. Veel fabrikanten geven dit duidelijk aan bij hun assortiment. Twijfel je, vraag er dan naar. De fabrikanten weten precies of een bepaald type fietstrainer past of niet.. 

Een rocker plate voor comfort, core en realisme

Een rocker plate geeft je de mogelijkheid om zijwaarts te bewegen op je fietstrainer. Het grootste voordeel is dat het fietsen op de fietstrainer daarmee een stuk comfortabeler wordt. Vooral als je regelmatig last hebt van bepaalde klachten – die je buiten misschien niet of minder hebt – is een rocker plate een aanrader. Omdat je veel meer bewegingsvrijheid hebt hoeft je lichaam niet meer alles op te vangen. De rocker plate vangt die krachten voor een groot deel voor jou op.

rocker plate zijaanzicht
Je kunt kiezen voor een rocker plate waar je hele fiets op past of een rocker plate waar alleen je fietstrainer op staat.

Naast het verhoogde comfort is de beweging van de rocker plate goed om je hele lichaam actiever te betrekken bij het fietsen. Je traint er dus je core mee! En omdat je veel meer de  spieren van je hele lichaam bij het fietsen gebruikt wordt het minder vermoeiend, vooral bij de wat langere ritten. Je lichaam hoeft namelijk veel minder energie te steken in het opvangen van de klappen. En dat betekent dat je langer kunt Zwiften en meer kracht kunt leveren op piekmomenten zoals een klim of sprint.

Verder voegt een rocker plate ook extra realisme toe. De fietsbeweging voelt een stuk natuurlijker aan door die zijwaartse speling. En als laatste werkt het ook nog geluiddempend. De vering neemt ook vrijwel al het geluid weg.. 

Welke soorten rocker plates zijn er?

Wie een rocker plate zoekt, heeft enkele afwegingen te maken. Wil je je hele fiets op de rocker plate, of is alleen het gedeelte met de fietstrainer voldoende? En wil je metalen veren of luchtkussens? En wil je alleen zijwaartse beweging of wil je ook dat je fiets een beetje voor- en achteruit kan bewegen? Daarnaast kun je nog kiezen tussen verschillende materialen en verschillende vormen van afwerking. 

Rocker plate voor je achterwiel

Een rocker plate voor alleen de achterkant van je fiets is lekker compact. Deze zijn wat makkelijker te verplaatsen en op te bergen. Bijvoorbeeld als je in de zomer jouw Zwift-set-up liever in de kast zet. Het is net wat minder realistisch dan een grotere rocker plate, maar het globale effect is hetzelfde. Enig nadeel is dat je accessoires niet meer kunt gebruiken die  het voorwiel of de voorvork laten bewegen tijdens het Zwiften. Dus als je al een Elite Sterzo of Wahoo KICKR Climb hebt of er een wil aanschaffen, dan kun je beter kiezen voor een grote rocker plate.

Rocker plate voor je hele fiets

Een rocker plate waar je hele fiets op past is net wat duurder dan een rocker plate waar je alleen de fietstrainer op kwijt kunt. Maar daar krijg je wel wat meer comfort voor terug. Omdat je hele fiets dezelfde beweging maakt voelt het wat rustiger aan dan bij rocker plates waarop alleen de achterkant van je fiets kan bewegen.

Rocker plate Leeze Boom Board
Heb jij een ELite Sterzo of een Wahoo KICKR Climb? Dan kun je het beste een rocker plate kiezen waar je hele fiets, inclusief de Sterzo of Climb, op past.

Maak jij al gebruik van een Zwift accessoire zoals de Elite Sterzo of de Wahoo KICKR Climb? Dan is een volledige rocker plate de enige optie.

Smart Bikes op een rocker plate

Ben jij de gelukkige bezitter van een Smart Bike? Dan kan het zijn dat je aan een kleine rocker plate al genoeg hebt. De meeste fabrikanten van rocker plates geven zelf aan voor welke Smart Bike je welke versie van hun rocker plate kunt gebruiken. Houd er wel rekening mee dat een Smart Bike een flink stuk zwaarder kan zijn dan een reguliere fietstrainer. Kies dus voor extra (reserve) luchtkussens en veren als je die optie hebt.

Rocker plate met luchtkussens

Een rocker plate werkt of met luchtkussens of met metalen veren. Voor beide is wat te zeggen. Luchtkussens kun je oppompen naar jouw ideale afstelling. Is jouw fietstrainer niet symmetrisch? Dan kun je het gewichtsverschil opvangen door sommige kussens wat harder op te pompen. Handig, maar het betekent wel dat je regelmatig je luchtkussens opnieuw op moet pompen. Dat kan onhandig zijn als je even snel wil fietsen.

Rocker plate met metalen veren

Een rocker plate met metalen veren is makkelijker af te stellen en dat hoef je ook maar een enkele keer te doen. De veren staan in een lange goot waarin je ze kunt verplaatsen. Hoe meer je ze naar het midden verplaatst, hoe groter de beweging die je kunt maken.

Rocker plate achteraanzicht
Op deze foto zie je links en rechts een metalen veer. Die twee veren zijn genoeg om een rijdersgewicht tot zo’n 90 kilo op te vangen. Ben je zwaarder? Dan kun je er makkelijk een setje extra veren bijplaatsen.

Dat lijkt net iets lastiger af te stellen dan bij de luchtkussens, maar in de praktijk valt het reuze mee. Het voordeel is dat je, als je boven een bepaald gewicht komt, er makkelijk een paar extra veren in kunt plaatsen. Heb je een a-symetrische fietstrainer waarbij het vliegwiel niet in het midden hangt? Dan heb je een contragewicht nodig. Die kun je meebestellen bij je rocker plate.

Beter voor je fietsframe?

Op sommige plekken lees je ook dat het gebruik van een rocker plate beter zou zijn voor je fiets. Vooral als je een carbon frame hebt zouden de krachten die vrijkomen bij het fietsen op een vaste fietstrainer zo groot kunnen worden dat je frame eronder zou lijden en zelfs stuk zou kunnen gaan.

Of dat echt zo is, dat mag je zelf bepalen. Maar ik denk dat er maar weinig Zwifters zijn die dusdanige wattages trappen dat een frame dat misschien niet aan zou kunnen. Zolang je niet met een Lightinthebox-fiets op je fietstrainer stapt is er niets aan de hand. 😉

Zelf een rocker plate maken

Wie liever wat geld wil besparen kan er voor kiezen zelf een rocker plate te maken (filmpje). Je bent dan alleen de materiaalkosten kwijt. Doe-het-zelf’ers kunnen met tennisballen, binnenbanden van kruiwagens en wat lak of verf relatief eenvoudig een eigen rocker plate in elkaar knutselen. Onder de streep scheelt je dat een paar tientjes tot honderd euro. Maar dan moet je wel zelf al geschikt gereedschap hebben. Koop je dat erbij? Dan is het al snel voordeliger en makkelijker een kant-en-klare rocker plate te kopen.

Mijn tips en ervaringen

Maar genoeg over hoe een rocker plate werkt. Tijd om het zelf eens uit te proberen! Op de wat langere Zwift-ritten probeer ik de pijntjes te slim af te zijn door regelmatig uit de pedalen te komen. Als je dat trouw elk klimmetje doet, dan kan dat in mijn geval best wel wat schelen. Maar meestal denk ik er pas aan om even te staan als er al een pijntje opduikt. Vooral bij ritten van een uur of langer had ik altijd ergens wel een pijntje. Soms wat stijve schouders, dan weer een slaaphand en de keer daarop weer een pijnlijk zitvlak.

Het oppervlak van de Leeze Boom Board is water- en zweetbestendig. Daarnaast is het ook nog eens makkelijk schoon te maken.

Bij de hele lange ritten zoals de PRL-full of de Uber-pretzel is een pijnvrije rit een utopie. Gelukkig zijn de pijntjes bij mij nooit erg dramatisch, maar ze blijven wel vervelend. Voor mij was het reden genoeg om op zoek te gaan naar een rocker plate. Gebruiksgemak, kosten en duurzaamheid waren voor mij de belangrijkste aandachtspunten. Daarnaast heb ik mijn Tacx Neo 2 gecombineerd met een Elite Sterzo Smart. Dus ook die combinatie moest op de rocker plate passen. 

Leeze Boom Board rocker plate

Na heel wat wikken en wegen viel de keuze uiteindelijk op de Leeze Boom Board. Allereerst ziet deze rocker plate er strak afgewerkt uit. Maar waar ik vooral enthousiast over ben zijn de metalen veren. Rocker plates met een luchtkussen moet je regelmatig oppompen, soms zelfs elke rit weer. Daar zat ik niet op te wachten. Als ik wil Zwiften wil ik meteen kunnen beginnen. 

Metalen veren rocker plate Leeze Boom Board
Je kunt de Boom Board instellen door de veren meer naar het midden of juist meer naar buiten te plaatsen.

Het voordeel van de metalen veren van Leeze is dat je die –  als je ze naar je eigen voorkeur hebt afgesteld – nooit meer hoeft aan te raken. En aangezien ik de enige ben in huize Zwifter die Zwift, hoef ik ook geen rekening te houden met andere gebruikers. Daarnaast slijten metalen veren niet. Je hoeft ze niet te vervangen en ze kunnen ook niet lek raken. Alhoewel dat laatste ook voor de luchtkussens geen alledaags gebeuren zal zijn.

De Leeze Boom Board wordt geleverd als bouwpakket. De inbussleutel die je nodig hebt om hem in elkaar te zetten zit erbij in de doos. Het in elkaar schroeven is zo gebeurd. Met een kwartiertje heb je hem al in elkaar. De moeren zijn allemaal mooi verzonken in de bovenste plaat, dus je houdt na installatie een heel egaal oppervlak over. De fietstrainer kun je er op vastzetten met de bijgeleverde tie-wraps. De gaten in de Boom Board zijn precies op maat voor veel verschillende fietstrainers. Je weet dus zeker dat je je fietstrainer superstevig vast kunt zetten.  

Ervaring na een half jaar zwiften met een rocker plate

En dan de praktijk, hoe fietst dat eigenlijk met een rocker plate? Ik had mijn Boom Board in eerste instantie ingesteld met de minst mogelijke zijwaartse beweging. Dat fietste al heerlijk, maar ik wilde meer beweging ervaren. Na een paar keer testen had ik hem al snel op de voor mij ideale stand ingesteld. Ik heb de veren ergens halverwege staan.

Tacx NEO2 op rocker plate
De Tacx NEO2 past perfect. Met de meegeleverde tie-wraps zet je hem stevig vast.

Tijdens het Zwiften wiebelt de Boom Board lekker mee. Er zit zelfs een heel klein beetje voor- en achterwaartse speling in dankzij de veren. De beweging die je krijgt voelt heel natuurlijk aan. Zelfs op de stugste stand haalt de Boom Board de stijfheid van de fietstrainer er volledig uit. En een sprint voelt een heel stuk lekkerder dan sprinten zonder Boom Board. Laat die groene truien maar komen …

Maar het belangrijkste voor mij is dat ik sinds ik de Leeze Boom Board gebruik minder last heb van mijn schouders en nek. En een slapend en doof gevoel daaronder is nu zelfs helemaal verleden tijd. Wat me naast minder pijnklachten verder opviel is dat het veel lekkerder aanvoelt als je even met je handen van het stuur rijdt. Dat voelde eerst heel stijf en houterig aan, maar nu is het echt fijn om even van houding te kunnen veranderen. Niets lekkerder dan na een flinke klim even achterover te hangen om tijdens de afdaling je bidon achterover te slaan.

Na het fietsen moet je een rocker plate natuurlijk wel even schoonmaken. De plassen liggen er bij mij niet onder, maar om dat zweet nu te laten liggen, dat is vragen om vervelende geurtjes. De Boom Board heeft een ruwe slijtvaste anti-slip laag. Die is natuurlijk waterdicht en zweetbestendig. Na het fietsen hoef je alleen even met een vochtige handdoek eroverheen om hem schoon te maken. Makkelijker kan niet. Omdat je zweet niet in de Boom Board trekt blijft hij dus altijd fris.

Kortingscode voor bijna alles van Leeze

Lijkt een Leeze Boom Board ook wat voor jou of heb je interesse in een van hun andere producten? Je kunt zelfs alleen de veren en rubbers kopen en je eigen rocker plate ontwerpen! En met de kortingscode ZWIFTERNL10 krijg je 10 procent korting op bijna alles van Leeze. Gebruik de code bij het afrekenen en de korting wordt meteen verwerkt. Daarmee bespaar je zo even 2 maandjes Zwift-abonnement. Leeze heeft trouwens ook nog een speciale standaard waar je je laptop en bidons op kwijt kunt tijdens het zwiften.

Leeze heeft voor het trainerseizoen 2021/2022 een aantal toffe nieuwe producten toegevoegd. ZO kun je kiezen uit verschillende soorten rockerplates. Er is er zelfs al een voor minder dan 100 euro!

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!

Door olle

4 gedachten over “Waarom jij een rocker plate nodig hebt voor Zwift”
  1. Even een update: kortingscode werkt niet voor België.

    Ze hadden me dit laten weten en boden me alsnog 10% aan. Dit hebben ze per direct ook teruggestort want had reeds besteld.

    Korting terugstorten na bestelling: straf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.