Altijd al eens een binnenbochtje willen pakken op Zwift? Of de kans grijpen op een ontsnapping als je tegenstander net ingesloten zit? Of de boel eens flink op de kant zetten met een paar ploeggenoten? Met de Elite Sterzo Smart voorwielsteun kan het.

Sturen in Zwift was al jaren een wens van veel zwifters. Met name de criterium- en wedstrijdrijders zagen de mogelijkheden en misten dat aspect van racen in Zwift. Stuurmanskunst is bij races in de echte wereld een essentieel onderdeel.

Elite Sterzo Smart
De Elite Sterzo Smart is verrassend compact en ziet er ook nog eens niet slecht uit.

in 2019 kwam Zwift al met de eerste stuurmogelijkheden op de speciale MTB-routes. Daarvoor moest je je smartphone met de Zwift Companion App koppelen om je MTB zo snel mogelijk door de route te loodsen. Deze functie werkte helaas niet echt helemaal top en is ook nooit meer geworden dan een beta-versie. Uit de feedback die Zwift kreeg op deze eerste versie is nu een jaar later de Elite Sterzo Steering Plate (voorwielsteun) gerold.

Elite Sterzo Smart: écht sturen in Zwift

De Elite Sterzo Smart is natuurlijk een leuk accessoire die het Zwiften net weer wat realistischer maakt. Of liever gezegd, een heel stuk realistischer. En als je bedenkt dat de Elite Sterzo voor ongeveer 90 euro over de toonbank gaat, dan valt de prijs eigenlijk ook nog wel mee. Ik zou het zelfs goedkoop noemen. Andere accessoires zoals de Wahoo Kickr Headwind en de Wahoo Kickr Climb zitten daar qua prijs ruim boven met respectievelijk zo’n 200 en 500 euro. Dan is de Elite Sterzo Smart voor 85 euro eigenlijk een koopje.

Sturen in Zwift
Sturen in Zwift geeft je voortaan nog meer controle over jouw avatar.

De Elite Sterzo Smart kan 34 graden naar beide kanten uitwijken en kan banden aan tot 56 mm breedte. Dat is ruim genoeg voor vrijwel elke racefiets én mountainbike. Hij werkt op 4 AA-batterijen en zou daar zo’n 500 uur mee moeten kunnen doen. Gelukkig dus niet weer een apparaat dat je aan het stopcontact moet hangen. Als je er een koopt, let dan wel op dat je de Smart-versie kiest. Er is ook een Elite Sterzo zonder het ´smart´, en daarmee kun je dus niet in Zwift zelf sturen.

Sturen in Zwift koppelen pairen
Het koppelen van de Elite Sterzo Smart gaat hetzelfde als het koppelen van je andere accessoires.

De Elite Sterzo Smart is vooralsnog de enige volledig compatible interactieve voorwielsteun voor Zwift. Alleen sommige smart bikes hebben ook stuurfunctionaliteit. Het maakt trouwens niet uit welk merk of type fietstrainer je hebt, het werkt altijd. Het hoeft niet eens een Smart Trainer te zijn.

Je koppelt de Elite Sterzo Smart namelijk via Bluetooth met Zwift zelf en niet met de fietstrainer. Als je computer geen Bluetooth heeft, kun je de Sterzo ook via de Zwift Companion App verbinden. De Sterzo heeft ANT+-functionaliteit, maar voorlopig kun je alleen met Bluetooth verbinding maken. Zwift verwacht later dit jaar wel ANT+ te kunnen ondersteunen.

Waar kun je het sturen in Zwift inzetten?

De Elite Sterzo Smart kun je overal in Zwift gebruiken. En zeker ook goed gebruiken: denk er maar eens aan een binnenbochtje te kunnen pakken om zo de concurrentie zonder steerer plate het nakijken te geven… Met name bij de A-rijders zal de Elite Sterzo Smart een vast onderdeel worden van de Zwift Setup.

Maar ook voor de gemiddelde Zwifter is de Elite Sterzo een leuke toevoeging. Want het is toch ook fijn om een beetje te kunnen spelen met je wieleromgeving. Iedere Zwifter heeft wel eens een wieltjesplakker gehad die ondanks verwoede vluchtpogingen maar in het wiel bleef hangen. Dat had je dan te danken aan het drafting-effect. Maar nu kun je dus je positie op de weg veranderen en diegene weer lekker in de wind zetten. Of je gaat vlak voor zijn neus ineens opzij om een andere renner in te halen die de weg van je illustere wieltjesplakker vervolgens weer blokkeert.

De Elite Sterzo Smart als hij gekoppeld is.
De Elite Sterzo Smart wordt automatisch herkend door Zwift.

Maar je moet dus ook alert zijn dat je tijdens een wedstrijd niet ingesloten raakt en de bepalende ontsnapping mist. Kijk, zo wordt het een heel stuk realistischer. En daarmee ook leuker. Want of je nu een wielertopper bent met Team Ineos-waardige kwaliteiten of een gemoedelijke hobbyfietser, iemand eraf rijden, dat blijft altijd lekker!

Uiteraard blijf je altijd gebonden aan de weg waarop je rijdt. Je kunt dus niet tegen het verkeer in fietsen, een afslag nemen of dwars door het landschap racen. En nee, je kunt ook niemand van de weg af rijden of opzij duwen. Je gebruikt de Elite Sterzo Smart dus alleen om je plek op de weg te bepalen. Maar daar kunnen we de komende winter veel lol aan beleven! Als dat ding tenminste wel weer snel op voorraad komt …

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!

Door olle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.