Zwift is fietsen met én tegen anderen
Een van de grote voordelen van Zwift is dat je nooit meer alleen hoeft te rijden. Je kunt altijd fietsen met en tegen anderen. Even geen zin in een drukke chat? Dan fiets je gewoon solo. Je ziet dan nog steeds alle andere fietsers, maar je rijdt in jouw eigen tempo je eigen rit en route. De chat kun je dan afzetten. En met de speciale knop in de Companion app kun je zelfs het hele dashboard verbergen zodat je alleen het landschap ziet.
Maar Zwift is juist leuk omdat het zo interactief is. Heb je de Zwift Companion App op je telefoon staan? Dan kun je zo een leuke rit uitzoeken die precies bij je past. De groepsritten, Zwift Events, die je in de app vindt, zijn er voor ieder niveau. Zelfs al heb je nog nooit op een fiets gezeten en is je conditie nul, dan nog is er een rit waar je je bij aan kunt sluiten. Organiseer je liever je eigen groepsritten? Ook dat kan. Dit doe je met Zwift Meetups in de app.
Fietsen met en tegen anderen met Meetups
Met Zwift Meetups kun je dus zelf ritten organiseren. Je kunt dan zelf de route bepalen en je nodigt al je vrienden uit voor een leuke groepsrit. Of maak er een clubwedstrijdje van. Met z’n allen Alpe du Zwift op racen? Geen probleem!
Fiets jij sowieso altijd op het randje en is elke rit voor jou een race? Dan kun je je lol op bij Zwift, want er worden ook dagelijks wedstrijden georganiseerd. Dat gaat via Zwift Events en iedereen kan er aan meedoen. In Nederland organiseert Het is Koers regelmatig groepsritten voor mannen en vrouwen.
Het leuke is dat de wedstrijden op niveau worden ingedeeld. Je bepaalt zelf met welk niveau je mee fietst. En denk nu niet dat de prof-renners telkens met de eer aan de haal gaan door een laag niveau te kiezen. Als het verschil te groot is, dan worden die gewoon uit het klassement gehaald.
Training Plans en Workouts
Wil jij graag beter worden, je FTP verhogen of gebruik je Zwift als leuke manier om te revalideren? Dan zul je zeker iets hebben aan de Zwift training plans en workouts. Bij een workout kun je een training naar keuze uitkiezen en afwerken.
Ga je voor een Zwift training plan? Dan kun je, afhankelijk van je ambities, een weken-, zo niet maandenlang trainingsprogramma volgen. Je kunt heel specifiek trainen voor bijvoorbeeld een tijdrit, je eerste plus100km-rit, of gewoon om sneller en fitter te worden. Ook bij een training kun je er voor kiezen om te fietsen met en tegen anderen.
Wedstrijden op Zwift
Sinds afgelopen jaar wordt er ook een officieel NK Zwift verreden. En het mooie is dat iedereen daar aan mee kan doen. De winnaar krijgt een virtuele kampioenstrui die hij het hele jaar op Zwift mag dragen. Zwift heeft inmiddels ook een samenwerking met de UCI, waarbij is afgesproken vanaf 2020 een officieel WK Zwift te organiseren.
Maar de wedstrijden op Zwift zijn toegankelijk voor iedereen. Of je nu voor het eerst op de fiets zit of dat je prof bent, dat maakt niet uit. Zwift heeft namelijk verschillende klasses waarin elke renner op zijn eigen niveau ingedeeld wordt.
Alles over de wedstrijden in Zwift en hoe jij er aan mee kan doen lees je op de wedstrijdpagina. Een tip: hoe goed je ook bent, kies voor je allereerste rit niet voor een wedstrijd. Even een paar ritten om aan Zwift te wennen kan geen kwaad. En bovendien kun je dan het wedstrijdparcours beter leren kennen, parcourskennis is een belangrijk onderdeel van Zwift.