Zwift Events
Zwift draait om de interactie tussen fietsers. Niet gek dus dat de Zwift Events een van de meest populaire onderdelen is. Samen fietsen kan door met je vrienden af te spreken via een Meetup. En met Zwift Events gaat er letterlijk een hele wereld voor je open. Je vindt de Zwift Events als je Zwift op je computer opstart, maar nog makkelijker en sneller is het als je de Zwift Companion App gebruikt.
Zwift Events kunnen door Zwift zelf, of door een van de vele fietsclubs worden georganiseerd. Elke dag zijn er tientallen verschillende groepsritten voor elk niveau. De organisatoren van een event bepalen zelf voor welk niveau, of niveaus, een rit geschikt is. Dat kan dus ook voor meerdere niveaus zijn. Bij inschrijving voor een event mag je zelf kiezen in welke groep je wilt fietsen. Als je eenmaal een paar ritten op Zwift gereden heb, kun je goed inschatten in welke groep jij het beste past.
Speciale Zwift Events
Naast de dagelijkse ritten organiseert Zwift ook regelmatig een hele serie events met een bepaald thema. Je moet dan bijvoorbeeld zeven verschillende groepsritten in Watopia rijden binnen 4 weken.
Vaak worden deze bijzondere events gehouden als Zwift nieuwe kaarten of nieuwe uitbreidingen van kaarten onthult. Maar vaak zijn dit ook gesponsorde evenementen waar een sponsor een bepaald doel stelt dat je moet halen. Ook tijdens grote fietsevenementen, zoals het WK, de grote rondes of de Olympische Spelen organiseren ze vaak leuke en bijzondere events.
Het leuke daarvan is dat je vaak een exclusief wielershirt kunt unlocken door mee te doen. En je kunt dat shirt echt alleen krijgen door alle riten uit te rijden. Je gaat er niet sneller door, maar je hebt dan wel een shirt dat je de rest van je carrière in Zwift met trots kunt dragen.
Welke groep moet ik kiezen bij Zwift events?
Elk event op Zwift wordt in één of meerdere niveaus ingedeeld. De schaal loopt van A tot en met E. De groepen zijn ingedeeld op het aantal watt per kilo dat jij gemiddeld trapt. Als je net begint met Zwift, dan weet je waarschijnlijk nog niet welke groep het beste bij je past. Gelukkig kun je al na een paar ritten wel goed inschatten waar jij je goed bij voelt. Je kunt in Zwift tijdens het fietsen namelijk altijd jou watt/kg zien in het overzichtje met alle Zwifters. Je watt/kg is daar het enige getal dat constant verspringt.
Veel events hebben een heel specifiek maximum aantal watt/kg voor hun rit. Daar wordt bij de ene rit wel goed op gelet, bij andere ritten weer niet. Zelf heb ik goede ervaringen met Bob’s Blob ritten en die van PACK en The Herd. Daar wordt het maximum echt gehandhaafd en laten de rijders zich niet opjagen door die paar snellere rijders die er altijd wel tussen zitten. Sommige van deze groepen hebben ook een Strava club waar je je bij kunt aansluiten.
Deze groepsritten zijn ook erg geschikt om jezelf eens uit te dagen. Altijd al Alpe du Zwift willen beklimmen? Of is een rit van 50 of 100 kilometer jouw doel? Regelmatig organiseren de groepen die ik hierboven noemde groepsritten die in alle rust de Alpe bedwingen, of in gestaag tempo een duurrit rijden. En is het tempo even te hoog? Dan rijden er altijd behulpzame mensen mee die jou letterlijk in hun kielzog meenemen. En dan word je ook nog eens door talloze mensen van over de hele wereld aangemoedigd. Als dat niet motiverend werkt!
Hoeveel watt/kg wordt er gefietst per groep?
Groep | Watt/kg |
A | 4.1-5.0 |
B | 3.2-4.0 |
C | 2.5-3.1 |
D | 1-2.4 |
E | Alles |
Groep A is dus voor de wedstrijdrijders, groep D voor de amateurs. Val je net op de grens van twee groepen? Dikke kans dat je dan het beste bij de laagste groep aan kunt haken. In de praktijk gaan groepsritten vaak net wat sneller dan van tevoren gezegd wordt.
Andersom geldt natuurlijk ook. Zelfs de profs kunnen op Zwift uitdagende groepsritten fietsen. Sterker nog, wist je dat veel wielerprofs, zoals Laurens ten Dam, Robert Gesink en Wilco Kelderman regelmatig op Zwift te vinden zijn? Soms rijden ze voor zichzelf, maar soms organiseren ze ook ritten waar jij gewoon vanuit je huis aan mee kunt doen!