Als je er een paar maanden tussenuit bent geweest is er vaak veel te ontdekken op Zwift. Na de zomerbreak even snel weten wat de hoogtepunten zijn en wat je hebt gemist? Dat zet ik hier voor je op een rijtje. Voor de liefhebbers van nieuwe werelden is er goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat Zwift met Makuri Islands een nieuwe wereld heeft uitgebracht. En de ambities zijn groot, want Zwift heeft aangegeven deze nieuwe wereld te willen laten uitgroeien tot een grotere wereld dan Watopia! Maar vooralsnog blijft het bij beloftes, want het slechte nieuws is dat er maanden na de eerste introductie nog geen centimeter aan nieuwe wegen is toegevoegd.

Natuurlijk is het leuk om een nieuwe wereld te ontdekken. Maar de verwachtingen waren bij veel Zwifters hooggespannen. De nieuwe wereld zal uiteindelijk gaan bestaan uit vele eilandjes met elk hun eigen thema. Met Japan als hoofdthema voor het eerste gedeelte, Yumezi genaamd, lag de link met de olympische spelen er dik bovenop.

Maar helaas moesten we het doen met alleen een prachtig landschap. Op wat leuke pittige klimmetjes na is er bijvoorbeeld weinig klimwerk te vinden, ondanks dat Mount Fuji als decor duidelijk aanwezig is.

Ontdek de Zwift-versie van Japan.

De hoop bij veel klimmers was dat die tijdens de olympische spelen toegevoegd zou worden. Maar helaas. En maanden na de eerste release blijft het nog steeds stilletjes met nieuws rondom uitbreiding van zowel Makuri Islands als Yumezi. Misschien dat er nu aan de start van het fietstrainer-seizoen in ons halfrond nog wat uit wordt gebracht om iedereen weer naar Zwift te lokken?

Voor de badgehunters: eindelijk overzicht!

De leukste update is dat je nu voortaan in Zwift kunt zien welke routes je al hebt gereden. Routes met een groen vinkje heb je al gehad. Handig voor de badgehunters – zoals ik – die ervan houden om alles overzichtelijk afgevinkt te hebben.

Routes die je al hebt gefietst krijgen een groen vinkje.

Je hoeft dus niet meer zelf een papieren briefje bij te houden of een andere website te gebruiken.

Pack dynamics, nieuwe fietsen, wielen en shirts

Naast de nieuwe wereld is er eigenlijk verrassend weinig gebeurd. Nieuwe wielen, nieuwe fietsen en een paar extra routes over bestaand terrein. En dat was het dan. Het racen voor (semi-)profs lijkt een steeds belangrijkere plek in te nemen. Leuk voor die fanatieke groep. Maar voor de huis-tuin-en-keuken-fietser is dat toch minder belangrijk. Gelukkig plukken we er wel een beetje de vruchten van.

Fiets je vaak in groepen? Dan zul je misschien iets merken van betere pack dynamics.

Er wordt bijvoorbeeld veel geëxperimenteerd met pack dynamics. Dat is hoe jouw avatar zich gedraagt in een groep. Dat is vooral bij racen van belang. Maar in georganiseerde groepsritten of bij spontaan gevormde groepen zul je misschien merken dat het makkelijker is om bij een groep te blijven. Je kunt een constanter tempo fietsen en zult minder snel ineens gedropt worden of juist van voren uit de groep wegrijden om er net zo hard weer doorheen te knallen.

Fietstrainers en andere hardware voor 2021/2022

Wie gehoopt had op veel nieuws op het gebied van fietstrainers en accessoires moet ik helaas teleurstellen. De grote merken lijken allemaal voort te borduren op wat ze al hebben. Vernieuwing blijft vooralsnog uit. Alleen Elite heeft met de Elite Rizer iets noemenswaardigs uitgebracht afgelopen zomer. Met de Elite Sterzo waren ze vorig jaar al de eerste die een gadget op de markt brachten waarmee je ‘echt’ kunt sturen in Zwift.

Nu hebben ze naar hun collega’s van Wahoo gekeken en hun eigen versie van de KICKR Climb gemaakt. Maar niet zomaar, want met de Elite Rizer ga je niet alleen de hoogte – of diepte – in, je kunt er ook mee sturen. Ideaal voor de gadgetliefhebber die het geen probleem vindt om even 750 (!) euro af te tikken… En het is ook nog eens een foeilelijk ding. 😉

Elite Sterzo Smart updaten voor gebruik

Wie trouwens een Elite Sterzo Smart heeft en Zwift al een tijdje niet meer heeft gebruikt moet deze updaten met de Elite Upgrado-app. Doe je dat niet, dan werkt de Sterzo niet meer. Na het upgraden kan op sommige Windows-pc´s Zwift er nog steeds van overtuigd zijn dat je verouderde software hebt.

Dat kun je oplossen door bij de Bluetooth-verbindingen in Windows te checken of de Sterzo daar tussen staat. Is dat bij jou het geval? Dan moet je die verbinding weghalen. Als je daarna Zwift opnieuw opstart, herkent Zwift wel de nieuwe software van je Sterzo.

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!

Door olle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.