Zwift heeft er vanaf komende maand weer een wereld bij, Crit City. Afgelopen weken doken her en der al screenshots op, maar nu is het echt officieel. De CEO van Zwift, Eric Min, deelde vrijdag 6 december een rit op Strava waarin hij de nieuwe wereld alvast een beetje liet zien. En zaterdag 7 december verscheen in het forum van Zwift een aangekondigde grote update. En daarin wordt Crit City officieel bevestigd. Ergens de komende maand kun je zelf voor het eerst in deze nieuwe wereld fietsen. Waarschijnlijk kun je voor Kerst al de eerste rondjes rijden.

crit city screenshot
De screenshot van Crit City die Eric Min deelde op Strava.

Crit City is een compleet nieuwe virtuele wereld. Het is voor het eerst sinds Watopia dat een nieuwe wereld niet is gebaseerd op een echte stad of parcours. En dat maakt het wel leuk om het rondje te ontdekken. Daar hoef je niet eens ver voor te fietsen. Sterker nog, met slechts een dikke twee kilometer is Crit City erg klein.

Opvallend is dat je deze wereld alleen kunt fietsen tijdens Zwift Events. Je kunt hem niet zelf kiezen. Wil je hem fietsen? Dan is het dus even wachten op een Zwift Event. Maar maak je geen zorgen als je eigenlijk niet kan wachten. Dikke kans dat in de eerste weken er flink wat events in de nieuwe wereld zullen zijn. Houd je Zwift Companion App dus in de gaten voor deze ritten.

Crit City – voor de criteriums

Met zo’n klein rondje heeft Zwift een route gemaakt die ideaal is voor wedstrijdjes. Criteriums zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Vooral in de Verenigde Staten worden er veel wedstrijden verreden op kleine stadsparcoursen. In Nederland is dit fenomeen langzaam in opkomst, maar het blijft vooralsnog beperkt.

Bij het woord criterium denken de meeste Nederlanders vooral aan de criteriums die vlak na de Tour de France worden gereden. Maar waar daar de profs vooral even een zakcentje verdienen en zich aan het publiek laten zien, gaat het er bij de criteriums in de VS serieus aan toe. In de VS wordt er zelfs vaak met fixies gereden, dus remmen is dan niet eens een optie!

Crit City route
Kenmerkend voor een critrium zijn de vele haakse bochten. Op de afbeelding zie je de route van Crit City, met veel bochtenwerk

Criteriums gaan altijd over een heel kort parcours, zonder noemenswaardig klimwerk. En vooral de bochten zijn erg belangrijk. Na een bocht kan namelijk het verschil worden gemaakt. Ga jij als een slap washandje door de bocht? Dan ben je eigenlijk meteen kansloos.

De truc is om juist in de bochten snelheid te houden en direct na de bocht alweer vol op de pedalen te trappen. Op die manier doe je je tegenstanders pijn en kun je ze eraf rijden. Criteriums zijn dus erg zwaar en je komt niet zomaar even mee. In het echt zijn valpartijen ook geen uitzondering. Omdat het verschil in de bochten wordt gemaakt, rijdt iedereen echt op het randje of er eigenlijk net overheen.

Maar nu kun je dus ook zelf eens ervaren hoe het is om een criterium te fietsen. En dat allemaal lekker veilig op je fietstrainer…

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!

Door olle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.