Inmiddels zitten we in Nederland door het coronavirus al bijna een maand in een ‘intelligente’ lockdown. Veel wielrenners en mountainbikers zoeken nog de buitenlucht op voor hun trainingsrondjes, maar ook op Zwift is het drukker dan ooit. En dat is niet gek. Want Zwift is dé manier om sociaal bezig te zijn, maar zonder enig risico om corona op te lopen.
Je kunt veilig thuis je trainingen afwerken of een gezellige rit met je vrienden maken zonder dat je constant op je hoede moet zijn of je wel anderhalve meter afstand houdt. Zelfs de profs hebben nu massaal Zwift omarmd! Er wordt nu dagelijks over de hele wereld door amateurs, profs en alles wat er tussen zit, afgezien op de fiets in talloze garage’s, tochtige zolderkamertjes en zonnige balkons.
Normaal gesproken is april de maand dat Nederland massaal zijn Zwift abonnement voor de zomer stop zet en eropuit trekt. Maar door het coronavirus liep dat dus even anders. De vaste Zwifters laten hun abonnement nog even doorlopen en er zijn heel veel nieuwe Nederlandse Zwifters bijgekomen.
Ben jij een van die vele nieuwe aanwinsten op Zwift? Dan vind je op Zwifter alles wat je moet weten over je eerste virtuele kilometers. Of ben je al wat meer ervaren en wil je er wat meer uit halen? Lees dan verder over hoe de levels werken in Zwift, hoe je andere fietskleding kunt krijgen en wat de verschillen zijn tussen de verschillende werelden. Maar genoeg over hoe leuk Zwift is, want naast zelf Zwiften is het kijken van wedstrijden op Zwift ook erg vermakelijk!
Fiets mee met de profs
Door het coronavirus is Zwift nu ook the place to be voor veel wielerprofs. Zo fietste afgelopen weekend het volledige INEOS-team een onderlinge wedstrijd op Alpe du Zwift. Leuk om te zien, maar vooral leuk is dat voorafgaand aan de race alle INEOS-profs een aantal groepsritten meefietsten waar iedereen bij mee mocht rijden. Toch leuk als je kan zeggen dat je in het wiel van Amador hebt gefietst …
De wedstrijden tussen de profs, semi-profs en de getalenteerde amateurs zijn vaak relatief kort en duren van een kwartier tot een uur. Je kunt dus tussendoor zo even een ritje meepakken. De meeste ritten worden op het Youtube-kanaal van Zwift uitgezonden. Bij sommige wedstrijden, zoals die van INEOS, maakt Zwift er zelfs een heel feestje van. Dan krijg je live commentaar en worden de renners in hun eigen huis gefilmd tijdens het fietsen. Toch leuk als je profs als Geraint Thomas of Chris Froome in een rommelige garage ziet afzien.
Over Geraint Thomas gesproken. Vanaf woensdag 15 april fietst hij voor de NHS (Britse gezondheidszorg) drie dagen lang, elke dag 12 uur aan één stuk door om geld in te zamelen voor de bestrijding van het coronavirus. Die ritten zijn openbaar en iedereen kan meefietsen met de voormalig tourwinnaar.
Nederlandse Zwift-teams?
Binnen Zwift zijn er natuurlijk ook Nederlandse teams. De komende weken fietst er ook een Nederlands Zwift-team mee bij de Zwift Classics. Bij die serie wedstrijden fietsen telkens een aantal teams tegen elkaar. En het leuke is dat het format van elke race anders is. De ene keer gaat het echt alleen om wie als eerste over de eindstreep rijdt, de andere keer speelt vooral het klimmen een belangrijke rol.
Voor de chauvinisten is er goed nieuws, er fietst ook een Nederlands team mee, het Dutch Racing esports team. Met onder andere oud-prof Thijs Zonneveld in de ploeg weet je dat die er wel een flinke snok aan zullen geven. Vrijdag 17 april kun je op het Zwift Youtube-kanaal de race – op het parcours van Richmond – volgen. Die wedstrijd is opgezet als een puntenkoers, dus verwacht veel explosieve sprints!
En wil je achteraf zelf wel eens ervaren hoe zwaar dat wedstrijd rijden echt is? Vanaf de dag na elke Zwift Classic heb je zelf een aantal dagen de mogelijkheid een wedstrijd te fietsen op dezelfde route. Wie weet word je wel ontdekt als je hard genoeg blijft trappen 😉
De wedstrijd met Froome was echt leuk om te volgen. Zo grappig dat je die persoonlijke ruimtes van de renners ziet. Vooral die keuken!